Антимонополното управление на Албания (Autoriteti i Konkurrencës) ще анализира в

...
Антимонополното управление на Албания (Autoriteti i Konkurrencës) ще анализира в
Коментари Харесай

Шоковото поскъпване на имоти привлече вниманието на антимонополните органи

Антимонополното ръководство на Албания (Autoriteti i Konkurrencës) ще проучва в елементи пазара на недвижими парцели вследствие на шоковото повишаване на цените и на наемите при жилищата. Целта е да не се позволен злоупотреби от страна на строителните бизнесмени, както и установяването на фиктивни цени и изцяло нарушение на законите.

Цените на жилищата в Албания порастват непрекъснато от 2015 година и съдейки по прогнозите на специалисти няма индикации процесът да се прекъсне в близко време. И макар, че темповете при новото строителство се забавиха, това не анулира наклонността, която се следи през последните години, когато броят на разрешенията за градеж непрекъснато растеше. Нещо повече – с всяка година, новопостроените жилища стават все по-скъпи. Близо 30% от покупко-продажбите в бранша са с чужденци, което също подтиква цените нагоре.

Месечният наем на апартамент в столичните региони е 400 EUR, а цената на квадратен метър жилищна повърхност за покупка в Тирана доближава 4000 EUR. Ценовият диапазон е доста необятен. В някои от по-отдалечените от центъра региони могат да се намерят жилища и за по 700-1200 EUR.

По данни на Централната банка на Албания през първото полугодие на 2021 година жилищата в страната са поскъпнали със 6.7% по отношение на същия интервал на 2020-та.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР