Антиматерията е една от най-големите загадки на света. Ако човечеството

...
Антиматерията е една от най-големите загадки на света. Ако човечеството
Коментари Харесай

Стъпка към прогреса: Антиматерията разкрива тайните си

Антиматерията е една от най-големите загадки на света. Ако човечеството я разгадае, това ще сложи нова епоха в развиването. И това е на път да се случи.

За пръв път в историята учени са съумели да извършат точно непосредствено проучване на антиматерия. Получената информация ще способства към това да се разкрие загадката, обвързвана с изгубването ѝ.

Днес към този момент сме наясно, че Големият гърмеж е създал едно и също количество материя и антиматерия. Впоследствие антиматерията изчезнала. И до през днешния ден никой не може да каже каква е точната причина за това. Учени от лабораторията Алфа на ЦЕРН в Швейцария направиха още една крачка напред към откриване на загадката.

На всяка парченце материя подхожда парченце антиматерия със същите свойства. Тя обаче е заредена с противопоставен електричен заряд. Материя и антиматерия не могат да съжителстват, тъй като при контакт се унищожават. Това значи, че малко след Големия гърмеж те би трябвало взаимно да се унищожат. Това обаче не се е случило, тъй като, както виждаме на процедура, материята е траяла да съществува. Във забележимата Вселена всичко е материално.

Има някаква дребна разлика, разрешила на материята да съществува. За да я открият обаче, учените се нуждаят от антиматерия. Но защото е мъчно да бъде създадена или уловена в капан, те се затрудняват да изследват свойствата ѝ. Поредната стъпка в тази тенденция е дело на екип от лабораторията Алфа.

 огромния гърмеж

Там учените са съумели да произведат атоми антиводород. Така през 2016 година за пръв път е следено държанието на атом антиматерия, антиводород, под ултравиолетови лъчи. Оттогава там е изследвана реакцията на към 15 000 от тези атоми посредством спектроскопски разбор с невиждана до момента точност на антиматерията.

Получените данни през днешния ден са задоволителни, с цел да бъдат съпоставени с тези на водорода. Резултатът е на пръв взор разочароващ. Оказва се, че свойствата на материя и антиматерия си наподобяват. Въпреки това проучването на свойствата на антиматерията с сходна точност открива една нова епоха в човешката история.

С времето то рано или късно ще покаже тази дребна разлика сред двете, която ще ни отвори очите и ще изясни всичко за живота, Вселената, животът, а може би и гибелта.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР