Антикорупционният фонд изиска от Сметна палата проекто-доклада за одит на

...
Антикорупционният фонд изиска от Сметна палата проекто-доклада за одит на
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд иска от Сметната палата проекто-доклада за одит на „Автомагистрали“

Антикорупционният фонд изиска от Сметна палата проекто-доклада за одит на сдружението „ Автомагистрали “ ЕАД по реда на Закона за достъп до социална информация

От 2018 година до в този момент Агенцията за пътна инфраструктура разпорежда непосредствено на „ Автомагистрали “ ЕАД публични поръчки за строителство и поддръжка на пътища на стойност над 4,5 млрд лв. при противоречиво използване на Закона за публичните поръчки. Редица медийни изявления настояват за злоупотреби от страна на сдружението, сочат от Фонда. В подтекста на високия публичен интерес и размера на изразходваните средства, АКФ изиска от Сметна палата по реда на Закона за достъп до социална информация проекто-доклада за одит на сдружението, прецизира " Нова телевизия ".

Напомняме фактологията по проблема. През последните две години на дребното до неотдавна държавно сдружение " Автомагистрали " са предоставени поръчки за строителство и поддръжка на пътища и автомагистрали за над 4.5 млрд.лв, а то от своя страна е превъзложило забележителна част от осъществяването им на частни подизпълнители – познати огромни имена в пътното строителство. Голяма част от сумите към " Автомагистрали " са платени като задатъци през пандемичната 2020 година, когато обществените финанси бяха доста свити и пренасочени към опазване на здравето и избавяне на фалиращия бизнес.

В края на 2018 година държавното управление разпореди строителството на 134 км от Автомагистрала " Хемус " за 1.34 милиарда лева от бюджетния остатък на едва известната до тогава държавна компания " Автомагистрали " ЕАД, чиято съществена активност досега е поддържане на автомагистралите – главно, когато по търговете липсват претенденти от частния бранш. Възлагането се случи посредством контракт сред АПИ и „ Автомагистрали ", които имат общ принципал - Министерството на районното развиване и благоустройството.

От края на 2017 година и досега изпълнителен шеф на " Автомагистрали " ЕАД е Стоян Фьодоров Беличев. Стоян Беличев няма подготовка и управнически опит за ръководство на инфраструктурни планове, само че е свързван с бизнеса на Гинка Върбакова, чието сдружение „ Риал Стейтс “ ЕООД получи през 2008 година „ подарък “ от Община Пазарджик – недвижими парцели на стойност 1,6 милиарда лева за строителство на най-големия фотоволтаичен парк на Балканите, който по този начин и не беше издигнат, само че общината не си потърси дължимата наказателна клауза от 1 млн. лева Договорът с Община Пазарджик тогава е подписан персонално от господин Беличев.

Към края на 2020 година общественото сдружение " Автомагистрали " ЕАД към този момент има четири контракта с страната за общо 4.6 милиарда лева - два за строителство на 220 км от Автомагистрала " Хемус “ на стойност 2.7 милиарда лева, един за подсилване на 74 свлачища на стойност 570 млн. лева.) и различен за уголемение на 65 км от пътя Видин – Ботевград на стойност 1.1 млрд.лв.

Всички тези контракти са подписани посредством така наречен „ вътрешно възлагане “ по реда на член 14, алинея 1, т. 6 от Закон за обществените поръчки, който позволява непосредствено възлагане на поръчки на избрана категория обществени сдружения, без използване на процедурите по Закон за обществените поръчки.

Подобно възлагане не е нелегално, стига изпълняващото обществено сдружение да има личен потенциал за осъществяване на активността и да не се постанова да наема подизпълнители. В редица медийни изявления, обаче (Капитал, Биволъ) се твърди, че „ Автомагистрали “ ЕАД не разполагат с задоволително техника и човешки запаси и наемат такива от частни компании, а също и че превъзлагат забележителна част от дейностите. В редица случаи частните компании, с които се подписват договорите за наем на техника и чиновници или за доставки се избират по непубликувани критерии, изцяло непрозрачно, без обезпечаване на опция за присъединяване на конкурентни компании и без надзор върху избора. Неспазването на правилата за конкуренция и бистрота в последна сметка е в ущърб на публичния интерес обществените средства да се харчат оптимално дейно и икономично, с оглед реализиране на най-хубавото качество на конкурентна пазарна цена.

Мистиката към „ Автомагистрали “ ЕАД

От години самите контракти на „ Автомагистрали “ и това на кого и защо заплаща са загадка. Всеки опит на обществото и медиите да се снабдят с информация за тях удря на камък, като сдружението стимулира отводите с клаузи за конфиденциалност в договорите ѝ с частните компании. Отделно, посредством анекси договорите ѝ с АПИ се трансформират исе планува предплатено заплащане –от 2018 година до момента „ Автомагистрали “ е получила над 1 милиарда лева задатъци без да е приключила нито един обект. Освен това, към 1 млрд лева са разпределени на над 460 частни с компании през последните две години.45 В началото на 2019 година в отговор на запитване на депутат е оповестена таблична информация за договорите на сдружението с частни компании за интервала 2016-2018 – в това число за наем на техника от водещите строителни компании в страната.

Видно от отговора на друго депутатско запитване, към края на 2020 година „ Автомагистрали “ към този момент разполага с 381 чиновници на трудов контракт.

Заради подозренията за заобикаляне на Закона за публичните поръчки, през декември 2020 година 44-тото Народно заседание разпореди на Сметната палата да извърши одит8 за сходство и правомерност на поръчките към „ Автомагистрали “ ЕАД за интервала 2016-2020 година Към момента планът на одитния отчет е направен, само че не е оповестен, защото тече процедура по замяна на мнения след връчването му на изпълнителния шеф на компанията Стоян Беличев.

Заради неналичието на настоящ парламент обаче отчетът надали ще бъде връчен преди август 2021 година Поради високия публичен интерес Антикорупционният фонд изиска по реда на Закона за достъп до социална информация проекто-доклада. Ще ви осведомяваме за развиването на случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР