Антикорупционната комисия започна проверка на здравния министър Стойчо Кацаров, след

...
Антикорупционната комисия започна проверка на здравния министър Стойчо Кацаров, след
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява Стойчо Кацаров за доставките на антигенни тестове

Антикорупционната комисия стартира инспекция на здравния министър Стойчо Кацаров, откакто уволнен от него заместител го упрекна, че е купил по-скъпи проби.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ревизира здравното министерство поради пазаруването на бързи антигенни проби за учениците. Проверката е по сигнал за нарушавания при избора на компании за доставка, както и по медийни изявления, се споделя в известието на КПКОНПИ.

Министерството на здравеопазването поръча над 4 милиона бързи антигенни проби, които даде на учебните заведения в страната. Те се употребяват за тестване на децата за COVID-19 и по този начин беше възобновено присъственото образование.

"Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им ", КПКОНПИ.

В сряда уволненият неотдавна зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров разяснява тематиката пред Нова телевизия.

"Поставих въпроса за какво са толкоз скъпи тестванията, това беше и капакът за моето уволняване ", сподели Петров. КПКОНПИ прецизира, че инспекцията е точно поради това.

Антикорупционната комисия заяви, че ще снеме пояснения от Димитър Петров, а от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров е изискана цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници.

По-късно Министерството на здравеопазването изпрати позиция, с която "приветства почналата инспекция на КПКОНПИ ", тъй като по този начин "ще отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури ".

Министерството припомня, че с разпореждане на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни проби за обезпечаване на безвредна образователна среда.

"Проведената по безукорен метод процедура от екипа на Министерството на здравеопазването разреши да се стигне до трикратно понижение на цените на тестванията и да се обезпечат общо 4,7 милиона теста. Те ще са задоволителни за обезпечаване на образователните занятия на всички възпитаници за най-малко един месец напред ", се споделя в позицията на здравното министерство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР