Антикорупционната комисия, която до неотдавна раздаваше собствено правосъдие и беше

...
Антикорупционната комисия, която до неотдавна раздаваше собствено правосъдие и беше
Коментари Харесай

Коментар | Опашката КПКОНПИ трудно се къса

Антикорупционната комисия, която до наскоро раздаваше лично правораздаване и беше съществена цел на обещаваната смяна, в този момент наподобява като потопена на дъното на политическите процеси. Заедно с тематиката за корупцията.Замитането й в действителност дава опция да се завърне от непредвиден ракурс. Антикорупционният фонд заяви, че е сезирал Европейския съд в Страсбург за самопоставянето й над закона. Става въпрос за отхвърли на КПКОНПИ да разгласява решенията си за лишаване на нелегално добито имущество, макар че през ноември предходната година Административният съд - София-град, постанови, че те не са служебна загадка, и задължи комисията да даде цялостен достъп до тях. Вместо това тя подаде иск правосъдният акт да бъде разгласен за незабележим, като сама реши да не го извършва. В жалбата си от АКФ показват и правата, които държанието на КПКОНПИ нарушава - на достъп до информация от висок публичен интерес (чл. 10 от Европейската спогодба за правата на индивида и член 39-41 от конституцията на България), както и правото на ефикасни средства за отбрана според член 13 от Конвенцията.

Антикорупционната комисия, която до наскоро раздаваше лично правораздаване и беше съществена цел на обещаваната смяна, в този момент наподобява като потопена на дъното на политическите процеси. Заедно с тематиката за корупцията.

Замитането й в действителност дава опция да се завърне от непредвиден ракурс. Антикорупционният фонд заяви, че е сезирал Европейския съд в Страсбург за самопоставянето й над закона. Става въпрос за отхвърли на КПКОНПИ да разгласява решенията си за лишаване на нелегално добито имущество, макар че през ноември предходната година Административният съд - София-град, постанови, че те не са служебна загадка, и задължи комисията да даде цялостен достъп до тях. Вместо това тя подаде иск правосъдният акт да бъде разгласен за незабележим, като сама реши да не го извършва. В жалбата си от АКФ показват и правата, които държанието на КПКОНПИ нарушава - на достъп до информация от висок публичен интерес (чл. 10 от Европейската спогодба за правата на индивида и член 39-41 от конституцията на България), както и правото на ефикасни средства за отбрана според член 13 от Конвенцията.

Случаят връща вниманието към това, което членовете на комисията (и освен те) желаят да бъде забравено като с магическа пръчка - че битка с процъфтялата корупция от този орган не видяхме, за разлика от използването му за политическо и икономическо мракобесие. Комисията се трансформира в комфортен за тези цели инструмент на властта в края на 2018 година Тогава тълкувателно решение на Върховен касационен съд сподели, че когато някой бъде разгласен за почтен или наказателното дело против него е прекъснато, КПКОНПИ губи правото да поддържа против него иск за лишаване на нелегално имущество. Само дни по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи одобриха светкавични промени в закона в противоположния смисъл - че комисията ще може да желае конфискация, даже когато наказателното произвеждане е прекъснато или проверяваният е бил разгласен за почтен с оправдателна присъда.

Засекретените " на живот и гибел " решения на КПКОНПИ явно не са за проявление. Но те си остават опашката, която гущерът ще се затрудни тихомълком да скъса.
Реклама Свързани публикации АКФ: Свързана с Делян Добрев компания доставя фиктивно биомаса на Топлоелектрическа централа от групата на Ковачки 27 юли 2023, 17:32 Борбата с корупцията: парите от ПВУ са по-важни 23 юни 2023, 06:11 Александър Кашъмов: Разходите на обществени средства в лечебните заведения са социална информация 4 юни 2023, 10:33 Уволненията и назначенията в КПКОНПИ са блокирани от съда 10 април 2023, 16:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР