Анри Матис е сред всепризнатите гении на модерното изкуство заедно

...
Анри Матис е сред всепризнатите гении на модерното изкуство заедно
Коментари Харесай

Това е голямата муза на Матис, която го крепи в дните преди смъртта му

Анри Матис е измежду всепризнатите гении на модерното изкуство дружно с Пабло Пикасо и Марсел Дюшан. Критиката обаче се изрича ласкаво за него едвам през втората половинка на XX век, а най-големи суперлативи събират портретите на неговата огромна муза – Лидия Делекторска.

Лицето на Лидия се появява най-често в платната от последните години на художника. Той я наричал казачката, татарката и сибирячката, а в дома му пристигнала, с цел да му бъде асистентка.

Рисуване при Матис се появява като наложено занимание, тъй като на 20 години го оперират от апендицит и се наложило да и стои у дома. Оказва се обаче, че е гений и още същата година излага 5 свои картини в салона на Националното сдружение за изящни изкуства.

За няколко месеца Матис се завладява от изкуството, което разпалва гения му, само че и го въвлича в огромни задължения. Художникът си купува произведения на Ван Гог, Гоген, Сезан и Реноар.

Неговите картини обаче провокират полюсни реакции – хората или доста ги харесвали, или се отнасяли към тях с подбив.

Оплюването на картините му обаче секва, откакто меценатите Гертруд и Лео Стейн купуват Жената с шапката – платното, събрало най-големи рецензии при започване на XX век.

Двамата меценати основават академия Матис, в която художникът давал упътвания на млади създатели. По това време рисува част от най-популярните си картини като Танцът.

Личният му живот обаче не вървял толкоз безпрепятствено и след 40 години сватбен живот той се разделя със брачната половинка си. Претърпява и тежка интервенция поради рак на дебелото черво, която го заковава за инвалидна количка до цялостното му възобновяване.

Тогава в дома му идва Лидия Делекторска, която трябвало да асистира на художника, до момента в който се изправи на крайници. Тя била рускиня, която пристигнала в Париж, с цел да търси по-добър живот, само че се омъжила за наркоман, който я изправя пред просешка сопа.

Матис стартира да рисува болногледачката си от първия ден на запознанството си и макар че Лидия също разбирала от изкуство, тя била възпитана в класическата школа и не може да оцени модернизма на Матис.

С нейните портрети обаче той си построява характерен почерг, с какъвто е прочут и до през днешния ден. Не е известно какви са били връзките сред двамата, само че Лидия е била ентусиазъм за художника до самата му гибел.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР