Анкара обяви нови сондажи в Източното Средиземноморие със сондажния кораб

...
Анкара обяви нови сондажи в Източното Средиземноморие със сондажния кораб
Коментари Харесай

Турция започва нови сондажи в Средиземно море

Анкара разгласи нови сондажи в Източното Средиземноморие със сондажния транспортен съд " Абдулхамид Хан ", който би трябвало да отплава през идващите дни , написа гръцкият вестник " Катимерини ".

" Планира се новата му задача да бъде в Средиземно море ", сподели генералният шеф на Турската компания за изследване на петрол (TPAO), Мелих Хан Билгин, наблягайки, че сондажният транспортен съд ще сканира зоната, покрита от по този начин наречената " Синя Родина " - теория, предвиждаща турско въздействие в огромните елементи на Източното Средиземноморие за сметка на Гърция и други страни в района.

" Абдулхамид Хан " сега се намира на пристанището в Мерсин, южна Турция, в развой на поддръжка.
 Турция пусна нов сондажен транспортен съд
Турция пусна нов сондажен транспортен съд

Анкара обаче не го изпрати в противоречиви води

Анализаторите чакат Анкара да издаде навигационен телекс (Navtex), посочваща маршрута на кораба.

Въпреки че множеството анализатори се въздържат от прогнози, те не изключват опцията " Абдулхамид Хан " да се насочи към региони в изключителната икономическа зона на Либия , където в предишното са били провеждани сеизмични изследвания.

В същото време те също не изключват възможността мисията му да бъде в границите на ИИЗ на Кипър .

Беше маркирано обаче, че най-малко през последните месеци Турция е избягвала изследвания в региони, които биха могли да провокират напрежение в Източното Средиземноморие .

Въпреки това се появи нов пейзаж след новото съглашение сред Гърция и Египет по отношение на зоните за търсене и избавяне, полемиката в Гърция по отношение на разширението на териториалните води до 12 благи в избрани региони, и Кайро и реакциите в Атина против държавното управление в Триполи.

Междувременно управлението в Анкара е разтревожено от реакцията на Държавния департамент на Съединени американски щати на изказванията на турския министър на защитата Хулуси Акар за, които Турция е закупила от Москва. Вашингтон споделя, че съветската противовъздушна система " е опасност за НАТО " и прикани за нейното унищожаване и предизвести за нови наказания, в случай че бъдат закупени нови съветски оръжейни системи.

Според турските медии няколко часа след острата реакция американският дипломат в Анкара Джеф Флейк е посетил Акар.

Припомняме, година за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това Европейски Съюз вкара финансови ограничаващи ограничения против Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 година (субсидии, планувани за интервала на договарянията за присъединение към ЕС), и също по този начин прикани Европейската капиталова банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално във връзка с кредитирането против държавно поръчителство.
 Турция е решена да пази ползите си в Източното Средиземноморие
Турция е решена да пази ползите си в Източното Средиземноморие

Акар: Турция строи свои лични ракети, хеликоптери, бойни кораби и самолети... Духът е пуснат от бутилката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР