Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) на Турция

...
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) на Турция
Коментари Харесай

ТАСС: Опозицията в Турция ще се опита да принуди Ердоган да обяви предсрочни избори

Анкара. Лидерът на главната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) на Турция Кемал Киличдароглу има намерение да накара президента Реджеп Тайип Ердоган да вземе решение за предварителни президентски и парламентарни избори на фона на влошаващата се икономическа обстановка в страната. Това съобщи той в сряда по време на тирада в Народното събрание, предава ТАСС .

Политикът акцентира, че е подготвен да „ направи всичко “, с цел да принуди Ердоган да свика вота. „ Искането за предварителни избори е искане на цялата нация “, сподели Киличдароглу, представен от телевизионния канал NTV. Киличдароглу съпостави обстановката с стопанската система на страната с пожар в къща, породен от „ неверната политика на управляващите “.

Той напомни, че по-рано имаше самодейност за привикване на съвет по стопански и обществени въпроси, с цел да се изслушат мненията и да се вземат верни решения за възстановяване на обстановката във финансовия бранш. Това предложение обаче остана без отговор от Ердоган, както уточни Киличдароглу.

Призивите за предварителни президентски и парламентарни избори пристигнаха от опозицията предходната седмица, когато турската лира стартира да се намалява по отношение на $ и другите международни валути. Противниците на сегашните управляващи считат, че актуалното управление на страната не може да се оправи с икономическите проблеми. Ердоган обаче изцяло изключи опцията за предварително гласоподаване, заявявайки, че изборите ще се проведат през 2023 година, както е планувано. Той също по този начин уточни, че както преди, неговата Партия на справедливостта и развиването още веднъж ще победи.

От началото на годината турската валута девалвира със 70%, което се трансформира в един от най-големите спадове в цената на националната валута през последните години. През януари за $ се даваха към 7,3 лири. Търговията във вторник стартира от 11,38 лири за $, а в сряда сутринта турската национална валута падна до 13,15 лири за $. В същото време, на върха на волатилността във вторник, лирата падна до 13,5 за $. На този декор инфлацията в годишно изражение може да бъде най-малко 19-20%.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР