Английската централна банка повиши водещата британска лихва с 50 базисни

...
Английската централна банка повиши водещата британска лихва с 50 базисни
Коментари Харесай

АЦБ повиши агресивно британската лихва с 50 базисни пункта до 1,75%, въпреки че очаква рецесия



Английската централна банка увеличи водещата английска рента с 50 базисни пункта до 1,75% в опит да ограничи рекордната от 40 години насам инфлация от 9,4% през юни, като в същото време предизвести, че следва дълга икономическа криза. Това е най-агресивното повдигане на лихвите от 27 години насам (от далечната 1995 г.) и е вследствие на упованията за по-нататъшно ускорение на инфлацията във Англия до 13%.

Решението на днешното съвещание на АЦБ беше взето с 8 против 1 гласа. Единствено членът на банката Силвана Тенрейро гласоподава за по-слабо нарастване на лихвата с 25 базисни точки.

Централната банка също по този начин предизвести, че Англия е изправена пред криза, очаквайки стопански спад от пика до най-ниската точка с 2,1% - сходно на рецесията през 90-те години на предишния век, само че доста по-умерен от този по време на началото на коронавирусната пандемия и от спада по време на световната финансова рецесия през 2008-2009 година

Според АЦБ английската стопанска система ще стартира да се свива през последното тримесечие на 2022 година и ще продължи да се свива през цялата 2023 година, което ще я трансформира в най-продължителната криза на острова след тази по време на международната финансова рецесия преди близо 15 години.

Централната банка също по този начин чака потребителската инфлация да доближи връх от 13,3% през октомври тази година - най-високата инфлация от 1980 година насам, което се дължи най-много на скока в цените на силата след нахлуването на Русия в Украйна. Това би предиздвикало английските семейства да бъдат изправени пред две поредни години на спад в разполагаемите им приходи, което би било най-голямото стесняване от началото на този вид данни през далечната 1964 година Преди това АЦБ очакваше, че английската инфлация ще доближи пик от малко над 11% и че стопанската система няма да означи напредък (ще остане в стагнация) най-рано до 2025 година

В новите си прогнози Английската централна банка означи, че чака спад на инфлацията към целевото равнище от 2% след две години, защото ударът, който ще понесе стопанската система, ще се отрази върху търсенето.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли съобщи на конференция след края на днешното съвещание, че рисковете пред новите макроикономически вероятности са " извънредно огромни ".

Банката удостовери, че е подготвена да работи уверено, в случай че е належащо, с цел да спре по-постоянния инфлационен напън. Тя обаче акцентира, че има " извънредно огромна " неустановеност по отношение на стопанската система, което може да направи икономическото закъснение повече или по-малко тежко по отношение на главните прогнози на банката, и ще реши какви следва да бъдат идващите ѝ ходове при развиване на събитията.

" Паричната политика не е сложена на авансово заложен път. Мащабът, темпото и графикът на всевъзможни по-нататъшни промени в банковия лихвен % ще отразяват оценката на централната банка за икономическите вероятности и инфлационния напън ", уточни АЦБ.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР