Анализ на Стивън А. Роач за Project Syndicate. Стивън С.

...
Анализ на Стивън А. Роач за Project Syndicate. Стивън С.
Коментари Харесай

Дешифриране на икономическата устойчивост на Китай


Анализ на Стивън А. Роач за Project Syndicate.

Стивън С. Роач е някогашен ръководител на „ Morgan Stanley Asia” и е специалист в института по световни въпроси в университета „ Йейл “.

Още един път китайската стопанска система се опълчи на натрапчивия негативизъм. След спад на растежа през последните шест години, в този момент се чака той още веднъж да се увеличи през 2017 година Годишното нарастване от 6.9% надвишава растежа от 6.7% през 2016 година. Преди няколко месеца упованията бяха за растеж от 6.5% и спад до 6% през 2018 година

Дълго твърдях, че фиксирането на главния Брутният вътрешен продукт подценява по-дълбоките проблеми. Това е по този начин, тъй като китайската стопанска система е в средата на изключителна структурна промяна. Моделът на управлението все по-силно отстъпва място на модела на услугите.

Доколкото това допуска смяна в състава на Брутният вътрешен продукт надалеч от извънредно бързите облаги в вложенията и износа, към релативно постепенно възходящото вътрешно частно ползване, забавянето на растежа на общия Брутният вътрешен продукт е неизбежно и желателно. Възприятията за уязвимостта на Китай би трябвало да бъдат прегледани в този подтекст.

Този спор има дълга история. За първи път усетих полъха от него през 90-те години, по време на Азиатската рецесия. От Тайланд и Индонезия до Южна Корея и Тайван, Китай се смяташе за идващия.

И въпреки всичко нищо не можеше да е по-далеч от истината. След повдигането на праха Китай съвсем беше пропуснал борбата. Реалният напредък на стопанската система се забави краткотрайно до 7.7% в интервала 1998 – 1999 година, преди да се увеличи до 10.3% през идващото десетилетие.

Състоянието на Китай по време на Голямата финансова рецесия също приказва единствено за себе си. В средата на най-лошото световно стесняване след 30-те години на предишния век Китай продължава да регистрира годишно повишаване от 9.4% в интервала 2008 – 2009 година Регистриран беше растеж от 12.7% в тригодишния пик на рецесията. Ако не беше устойчивостта на Китай по време на финансовата рецесия, международният Брутният вътрешен продукт нямаше да се свие с 0.1% през 2009 година, а с 1.3%., което щеше да е най-големият спад в световната интензивност след Втората международна война.

Последният скептицизъм за китайската стопанска система се концентрира върху стягането на имотния пазар или всъщност японския застой. За следващ път западната лента беше отвън фокуса. Подобно на Япония, Китай е стопанска система с висок спестяемост, която дължи възходящия си дълг главно на себе си. Все отново обаче Китай има повече предпазители от Япония, с цел да избегне възможна рецесия с устойчивостта.

Според МВФ националните спестявания на Китай евентуално ще доближат 45% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година, което е доста над 28% от спестяванията на Япония. Точно както Япония съумя да избегне дълговата рецесия с дълг от 249% от Брутният вътрешен продукт, Китай със своите 49% задлъжнялост има надалеч по-добри вероятности да го направи.

Естествено може да има проблем с възходящия корпоративен дълг на Китай, който доближава 157% от Брутният вътрешен продукт в края на 2016 година Това затвърждава императива на промяната на държавните предприятия, която ще е по-важна през идващите години.

Освен това има основателна причина да се тормозим за китайския пазар на недвижими парцели. В последна сметка възходящата междинна класа се нуждае от жилища на налични цени.

През последните десетилетия китайското население непрестанно нараства. Но това значи, че китайските пазари на парцели - за разлика от тези на други изцяло урбанизирани огромни стопански системи - се радват на огромна поддръжка от страна на търсенето. Предизвикателството пред Китай е да ръководи рационално растежа на предлагането на жилищата, който е нужен за облекчаване на търсенето на потребностите от урбанизация, без да се предизвикват прекомерните спекулации и рисковите балони на активите.

В същото време китайската стопанска система притегля източници на циклична резистентност при започване на 2017 година В същото време нарастването с 10% на поправените съгласно инфлацията продажби на дребно доникъде на 2017 година, което е с 45% по-бързо от темпа на напредък на Брутният вътрешен продукт, демонстрира впечатляващия растеж на приходите и растежа на онлайн търговията.

Прогнозите считат, че е мъчно да се противопоставим на наслагването от представянето на огромните стопански системи в Китай. Това беше неверно схващане в предишното, като през днешния ден още веднъж е неправилно.

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на мнения. Читателите на Факти.бг имат опция да се допрян до анализите и мненията, както до мненията на европейски и международни водачи в другите области, политици, нобелови лауреати и цивилен деятели по значимите за света проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР