Ан Апълбаум, американско-полска журналистка и историчка, изследователка на тоталитарните режими

...
Ан Апълбаум, американско-полска журналистка и историчка, изследователка на тоталитарните режими
Коментари Харесай

Ан Апълбаум: Много ще зависи от това какво ще постигнат украинците през лятото

Ан Апълбаум, американско-полска журналистка и историчка, изследователка на тоталитарните режими и носителка на " Пулицър ", в изявление за Visegrad Insight Ан Апълбаум, американско-полска журналистка и историчка, изследователка на тоталитарните режими и носителка на " Пулицър ", в изявление за Visegrad Insight Вече измина повече от година, откогато Русия атакува Украйна - какъв е най-важният извод от нея?
Трябва да стартира с това, че цялата американска финансова и военна помощ, дадена на Украйна до момента, е доста по-голяма от упованията при започване на войната, в това число на украинците и несъмнено, на руснаците, както и евентуално даже на администрацията на Джо Байдън.

Това се случи, тъй като украинците си завоюваха помощта на Съединени американски щати, като демонстрираха, че могат добре да употребяват оръжията, че са в действителност решени да се бият и че имат триумфи - първо, като изгониха руснаците от Киев, а по-късно, като освободиха част от своята окупирана територия.

Безпокоя се обаче в дълготраен проект. Много зависи от това какво са способни да реализират украинците това лято. В Съединени американски щати казусът не е толкоз публичният ангажимент към Украйна, който считам, че продължава да е много висок - социологическите изследвания демонстрират необятна американска поддръжка за Киев. Проблемът са идните президентски избори в Съединени американски щати. Републиканският претендент може да бъде Доналд Тръмп, а той споделя, че не симпатизира толкоз на Украйна и че желае войната да завърши скоро.
Реклама
Мисля, че има значителен напън върху украинците да завоюват или най-малко да си върнат огромна част територия през идващите шест месеца. И в случай че това не стане, може да има напън върху Украйна да отстъпи идната година.
Смятате ли, че постигането на значителен пробив в този момент е значимо - визирайки опитите на Киев да отвоюва Крим.
Наистина считам, че е значимо. Тъкмо разгласих един труд, в който настоявам, че украинците би трябвало да опитат да си върнат Крим и че ние би трябвало да подкрепим този проект. Администрацията на Байдън не споделя нищо за Крим. Но мисля, че отвоюването на Крим може в действителност да бъде оня удар или победа, която може да убеди Русия, че тази война е била неточност.
Трябва да има решение от страна на съветския хайлайф, че войната е била неточност и че Украйна има правото да съществува.
За да свърши войната - и под " свърши " нямам поради да се приключи за шест месеца или даже за 5 или 8 години, както предишния път, а да се прекрати вечно - би трябвало да има политическа смяна в Русия. Нямам безусловно поради промяна на режима. Смятам, че би трябвало да има решение от страна на съветския хайлайф, че войната е била неточност и че Украйна има правото да съществува. Възможно е Крим да бъде тази победа.

Много е значимо за украинската дълготрайна сигурност най-малкото този милитаризиран в този момент Крим да бъде обезвреден. Но ще бъде доста по-добре, в случай че той бъде част от украинската територия.
Реклама Отвоюването на Крим ще усили ли риска от съветски нуклеарен отговор?
Със сигурност това усилва всевъзможен тип опасности. Но методът да се отблъсне един нуклеарен отговор от Русия, е в това, което вършим до момента - а точно да възпираме Москва и да обясняваме както публично, по този начин и зад затворени порти, че ще има " пагубен отговор " на тези дейности . Дали Украйна ще си върне Крим не е нещото, което предопределя дали Русия ще употребява нуклеарно оръжие.
Колко сериозна е поддръжката на Китай за Русия?
Китайската роля във войната е много значима, тъй като те са една от силите, които на процедура разрешават на Москва да продължава да се бие, защото купуват съветски нефт и природен газ. Те улесняват износа на електроника и други артикули за Русия, които руснаците нямаше да съумеят да получат по различен метод. Така те поддържат Москва.

От друга страна, доколкото знаем, Китай не продава оръжие на Русия . Могат да го създадат, само че явно са решили противоположното, което е техният уравновесен отговор на спора . Пекин може да размишления и това ще има огромно отражение върху войната. Или ще стартират да дават оръжие на Русия, или ще окажат напън върху нея да приключи военните дейности, което аз считам, че те могат да създадат, в случай че желаят. Дори не съм сигурна за какво не го вършат, защото би било сносно за Китай в геополитически аспект да изиграе тази роля.
Или китайците ще стартират да дават оръжие на Русия, или ще окажат напън върху нея да приключи военните дейности, което аз считам, че те могат да създадат, в случай че желаят. Как виждате развиването на полско - украинските връзки? Ще помогне ли поддръжката на Полша за присъединението на Украйна към Европейски Съюз?
Всяко едно полско държавно управление от украинската самостоятелност през 1991 година насам е било извънредно проукраинско. Изключение е държавното управление на " Право и правдивост " сред 2015 година и 2022 година То не беше изключително близко с Киев, само че всяко предходно ръководство беше.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР