Американско проучване, обхванало повече от 5000 офиса, наскоро доказа, че

...
Американско проучване, обхванало повече от 5000 офиса, наскоро доказа, че
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си

Американско изследване, обхванало повече от 5000 офиса, неотдавна потвърди, че най-мразените офис персони са нарцисистите. Много от личностните им характерности са непоносими за останалите.

Така че, в случай че имате нетърпимост към някой сътрудник, не бързайте с крайните ограничения. Може би отвратителното му държане се дължи на психическо разстройство на личността.

Интересен факт е, че близо 84% от нарцисистите са мъже. Като цяло 8% от международното население страдат от егоизъм. Дотук добре, само че:

Какво тъкмо е егоизъм?

Истината е, че не всеки егоцентрик към вас е нарцисист. По формулировка хората с това психическо отклоняване са мостри на величественост, потребност от удивление и липса на емпатия, чиито признаци стартират в ранна възраст. Трудно е да се каже тъкмо, само че и генетиката, и възпитанието евентуално играят роля за появяването на това личностно отклоняване.

Няколко са чертите, по които можем да разберем, че си имаме работа с нарцисист. На първо място, хората с това личностно отклоняване имат пресилено възприятие за самозначение. Те постоянно надценяват качествата си, като по едно и също време с това обезценяват приноса на другите хора и може да се изненадат, когато не получат похвалите, които считат, че заслужават.

Нарцисистите имат вяра, че са специфични и неповторими и изискват удивление към персоната си. Те са прекомерно уверени в себе си, само че това е единствено фасада. Самоуважението им е нежно. Те одобряват извънредно тежко обстоятелството, че другите не мислят като тях.

 Нарцисист

Нарцисистите постоянно не имат вяра, че разпоредбите се отнасят до тях. Мислят, че имат право на всичко, което пожелаят.

Друга тяхна дразнеща и отличителна линия е неналичието им на емпатия. Те просто не могат да съчувстват и да схванат болката на близките, в случай че не ги визира.

Нарцисистите непрестанно съпоставят себе си с други, изключително с доста сполучливи хора. Ако нещата не им се получават, те не упрекват себе си, а всички останали.

Да работят като арогантни сноби, до момента в който се оплакват от нелепостта на останалите, е друга пъклен дразнеща линия на хората с това психологично отклоняване. Може би на тази им линия най-много се дължи неприятната им популярност.

Усещането за право на нарцисистите, съчетано с неналичието на съпричастност, им оказва помощ да се възползват от хората за своя полза. Това е една от аргументите, заради които могат да бъдат ужасни, в случай че работите с тях. Ако имате нарцистичен началник, той може да ви изстисква като гъба, без да ви засвидетелства почитание или да ви даде компенсацията, която заслужавате.

Как да се оправим с нарцисист в обкръжението си?

Най-добре е да останете под радара му, изключително в случай че е висшестоящ. Оставете го да има последната дума, въпреки и по-късно да извършите това, което смятате за вярно. Ако той не счита, че е имал последната дума, диалогът ще се трансформира в борба. Ако сътрудника ви е на вашето равнище, отстоявайте вашето и не му давайте опция да ви изземе заслугите.

Ако член на фамилията има нарцистичен темперамент, покриването няма да ви свърши работа. Той постоянно ще се възползва от вас за пари и услуги. Създайте ясни граници, с цел да избегнете операциите му.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР