Американският производител на чипове Nvidia тази седмица надхвърли очакванията на

...
Американският производител на чипове Nvidia тази седмица надхвърли очакванията на
Коментари Харесай

Зациклянето на автомобилната индустрия удря доставчиците на чипове

Американският производител на чипове Nvidia тази седмица надвиши упованията на анализаторите за главните посоки на приходите си - като се изключи автомобилната промишленост. Причината - търсенето на електрически коли в Китай е в застой, показва CNBC.

В автомобилния сегмент компанията продава най-вече чип-системи за асистирано шофиране, а предходната година основният изпълнителен шеф на Nvidia Дженсън Хуанг го разгласи за нейния " идващ бизнес за милиарди долари " на компанията.

Но растежът на звеното се забавя тази година, а Хуанг не повтаря тази си прогноза в последния диалог за приходите. През трите месеца, завършили на 30 юли, приходите на Nvidia от автомобилната промишленост са намалели с 15% по отношение на предходното тримесечие - първият спад от повече от година.

Приходите от сегмента в размер на 253 млн. $ също по този начин са много под прогнозата за 309,3 млн. $, направена в анкета на анализаторската компания FactSet.

" Последователният спад отразява най-вече по-ниското общо търсене на коли, изключително в Китай ", разяснява основният финансов шеф на Nvidia Колет Крес в изказване по отношение на тримесечните резултати, добавяйки, че търсенето на системи за самоуправление въпреки всичко е помогнало за 15% от търсенето от страна на автомобилната промишленост.

Въпреки че към момента съставляват дребна част от бизнеса на производителя на чипове, приходите от автомобилната промишленост нарастват бързо от малко над 100 млн. $ за тримесечие преди две години.

Китай е най-големият авто пазар в света и през последните няколко години се трансформира в мотор на световния подтик към електрическа подвижност. Местните играчи на пазара на електрически автомобили като BYD и Xpeng основават мощна конкуренция за обичайните автомобилни колоси, частично точно посредством своите софтуерни характерности.

Китайските производители са главният пазар на Nvidia, споделя Брейди Уанг, асоцииран шеф в Counterpoint Research, а поредният спад на приходите от автомобилната промишленост може да е резултат както от непотребните ресурси, по този начин и от преразглеждането в посока надолу на прогнозите им за продажбите на коли от висок клас през идващите две тримесечия.

Xpeng е една от дребното локални компании за електрически коли, които оферират програмен продукт за подкрепяне на лидера в определени китайски градове. Технологията на Tesla за " цялостно самоуправление " за напредване по градските улици към момента не е изцяло налична в Китай.

Уанг от Counterpoint показва, че продуктите на Nvidia са съсредоточени във високия авто сегмент, до момента в който на пазара от междинен клас компанията към момента се сблъсква с конкуренцията на други снабдители, като Horizon Robotics, Mobileye и някои стартъпи.

Но Nvidia не е единственият снабдител на полупроводници, който страда от спада на автомобилните пазари и в частност на този в Китай. Други компании за автомобилни чипове също означават поредни спадове на приходите в сегмента.

В сряда Analog Devices оповестява, че приходите от автомобилния сегмент са 747,6 млн. $ за трите месеца до 29 юли, което е с 5% по-малко от предходното тримесечие.

" Смятаме, че Analog Devices може да бъде водещ знак за цикъла на пазара на автомобилни чипове ", споделя Дейвид Уонг, анализатор на софтуерни тактики в Nomura, и показва, че Mobileye и Qualcomm също означават спад на постъпленията на тримесечна база.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР