Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда

...
Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда
Коментари Харесай

Американските учени Джулиъс и Патапутиян с Нобелова награда за медицина през 2021 г.



Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян завоюваха Нобеловата премия за медицина през 2021 година за техните проучвания на рецептори за температура и досег, заяви в понеделник стокхолмския Нобелов комитет.

Техните революционни открития " ни разрешиха да разберем по какъв начин топлината, студът и механичната мощ могат да предизвикват нервните импулси, които ни разрешават да възприемаме и да се приспособяваме към света към нас “, показват от Нобеловия комитет по надграждането, представен от Ройтерс и допълват:

" Тези познания се употребяват за създаване на лекувания за необятен набор от болестни положения, в това число при хронична болежка ".

През 2020 година Джулиъс и Патапутиян завоюваха дружно влиятелната награда  за неврология " Кавли " и премията " Граници на знанието " на фондация BBVA.
Наградите за достижения в науката, литературата и мира са основани и финансирани от фонда на шведския откривател на динамита и предприемача Алфред Нобел. Те се присъждат от 1901 година, като премията за стопанска система е връчена за първи път през 1969 г.Нобеловите награди се присъждат от Кралската шведска академия на науките и са на стойност 10 милиона шведски крони (1,15 милиона долара).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР