Очакванията на Булгаргаз са цената на природния газ през следващия

...
Очакванията на Булгаргаз са цената на природния газ през следващия
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ с ново предложение за цената на газа

Очакванията на " Булгаргаз " са цената на природния газ през идващия месец да бъде с 5-6 % по-ниска в съпоставяне със в този момент настоящата. Това сподели ръководителят на отдел " Цени, пазарни разбори и ценообразуване " в сдружението Людмила Витанова по време на днешното намерено съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за разискване на отчет по отношение на заявление от " Булгаргаз " от 11 април за одобряване на цена за месец май, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заключи, че заради смяна на доставките, които ще бъдат осъществени, " Булгаргаз " е инициирал на следващия ден търг за закупуване на различни доставки природен газ. Това би трябвало да бъде отразено в обновеното заявление на публичния снабдител до 9:00-10:00 часа на 1 май, с цел да може регулаторът да разполага с новата информация в точния момент и да направи цялостна инспекция на заявката.

" Заявената цена от 57,50 лв. евентуално ще бъде по-ниска – към 55-56 лв., което ще дефинира понижение на цената на природния газ за месец май по отношение на цената за април с 5-6 % ", разяснява още Иванов. Той разгласи, че КЕВР ще се произнесе с решение по заявката на " Булгаргаз " на закрито съвещание на 1 май от 15:00 часа.

Иванов обърна внимание, че комерсиалната употреба на терминала за полутечен газ в Александруполис ще закъснее с 20 дни. Поради тази причина няма да може да бъдат изпълнени доставките през терминала, които са част от декларираните количества от страна на " Булгаргаз " за месец май. Затова Иванов попита какви стъпки се чака да подхващат от сдружението в тази обстановка.
 istock istock
Людмила Витанова отговори, че са известени от оператора на терминала " Газтрейд ", че предстоящата дата за въвеждане в комерсиална употреба на терминала ще бъде отсрочена. Поради тази причина каргото, което от " Булгаргаз " са предвиждали по отношение на одобрената стратегия за доставки, няма да може да дойде и да бъде разтоварено на авансово избраната дата. Заради това от " Булгаргаз " са оповестили търг на платформата на " Газов хъб Балкан " за намиране на количествата, които не доближават за поръчките на клиентите. Търгът е разгласен за на следващия ден.

2% по-скъп газ за април

" Независимо какво ще се случи на следващия ден на търга, чакаме цената за месец май да бъде в порядъка сред 55 и 56 лв.. Не може да се ангажираме с по-точна прогноза точно заради обстоятелството, че този търг не е завършил ", разяснява Витанова. По думите й предвижданията на " Булгаргаз " са, че цената за май би била по-ниска от настоящата за момента априлска цена, като предстоящото понижение да бъде сред 5-6 % по отношение на актуалната цена.

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лв. за MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.
Людмила Витанова посочи, че в своите контракти " Булгаргаз " дава опция на клиентите си да изискат понижение за идния месец на декларираните в годишната си стратегия количества. Клиентите нормално се възползват от това, като сдружението има право да одобри тези понижения или не.
 istock istock
Предвид обстановката, че предстоящото карго няма да се получи в Александруполис, Съветът на шефовете в " Булгаргаз " е решил да одобри поисканите от клиентите на сдружението понижения на количествата природен газ за май месец. Поради това синьото гориво, което е трябвало да бъде закупено от публичния снабдител, е по-малко  с към 100 000 мегавата.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР