Европейското законодателство от 2018 година насам подкрепя гражданите и им

...
Европейското законодателство от 2018 година насам подкрепя гражданите и им
Коментари Харесай

Какви стимули дават да си произвеждаме ток от соларни панели

Европейското законодателство от 2018 година насам поддържа жителите и им дава право да създават, употребяват, продават и съхраняват възобновима сила.
 
Слънчевата сила играе основна роля в прехода към чиста сила, като тя ще способства за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от изкопаемите горива. Тя е най-бързо развиващият се източник на сила в Европейски Съюз като в това време е евтина, чиста и гъвкава. Цената на слънчевата сила е намаляла с 82% сред 2010-2020 година, което я прави най-конкурентният източник на електрическа енергия в доста елементи на Европейски Съюз.
Страните са възприели разнообразни модели на тласъци в своите политики за възобновима сила през последните години. Ръстът на възобновимата сила през последните години е с помощта на подкрепяни от държавните управления стратегии и схеми, изясняват от Асоциация „ Активни консуматори “.

Стимулите, които се ползват за произвеждане на слънчева сила от другите страни са разнородни, да вземем за пример:
 
    Нисколихвени и дълготрайни заеми;

    Грантове и субсидии;

    Освобождаване от налози и данъчни облекчения;

    Премиални гаранции - методът за продажба на създадената сила на пазара и взимане на разликата сред продажната цена и пазарната цена като награда. Може да се ползва и като гаранция с закрепена награда. В тази система авансово избраните закрепени награди са закрепени награди, давани на производителя, до момента в който цената на продадената сила доближи равнището на пазарната продажна цена;

    Net Metering - когато системата създава повече сила, в сравнение с употребява потребителят, непотребното произвеждане се подава назад в мрежата, а отдадената сила се отстранява от сметката на семейството в края на месеца. Нетното премерване е налично в доста европейски страни, в това число Германия, Франция и Италия;

    FIT (Feed - In Tariff) - закрепена цена на електрическата енергия (обикновено над пазарната), плащана на производителите на възобновима сила. Преференциалната цена се заплаща за единица (kWh) създадена и предадена в електрическата мрежа електрическа енергия. Това е непотребната сила, която не се употребява от семейството и се изпраща в мрежата. FIT нормално включва дълготрайни контракти от 15 до 20 години. FIT са постоянно срещани в Съединени американски щати и по света, употребявани най-много в Германия и Япония;
 istock istock
    Данъчни заеми - тези заеми понижават разноските за инсталиране на слънчеви системи, като разрешават на физически лица и компании да изискат заем върху своите налози за част от разноските си за инсталация;

    Квотни системи - система, която изисква избрана част от генерираната електрическа сила да се доставя от възобновими източници.
 
Освен горе изброените тласъци, в Кипър да вземем за пример, уязвимите консуматори получават помощи за създаване на фотоволтаици при скица с чисто премерване. В същото време, в България уязвимите консуматори получават непосредствено средства за отопление от организацията за обществено подкрепяне. Тези средства в регионите от селски вид нормално са изразходвани за закупуване на твърдо гориво.
 
Стимулите в България за внедряване на ВЕИ в семействата са още в начален стадий, като при започване на месец май 2023 година, България разгласява първата си покана за даване на грантове към семействата за внедряване на уреди за слънчева сила.
 
Целта беше да се усили потреблението на възобновима сила в крайното ползване в бранш семейства, посредством даване на финансиране за закупуване на безоблачен съоръжения за битово горещо водоснабдяване (ГБВ) и закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Улесняват слагането на слънчев панел на блока

Основни ограничавания
 
    Развитието на лично произвеждане на слънчева сила в България е лимитирано от голям брой фактори. Ще се опитаме да посочим най-главните.
 
    Съществува единствено лимитирана минимална финансова поддръжка за инсталиране на системи за възобновима сила като фотоволтаични системи:

    Липсата на системи за чисто премерване и фактът, че непотребната сила, генерирана от тези системи, се връща назад в мрежата без каквато и да е отплата, обезсърчава по-нататъшните вложения в начинания за възобновима сила.
 istock istock
 Освен това липсват съответни регулации за взимане на решения в общите имоти/многофамилни здания.  Енергийните общности към момента не са известни в България. Липсва формулировка за самото разбиране, нито за термина просюмер (произвеждащ потребител). Манталитетът на българите е много индивидуалистичен, което може да е друга причина за слабото развиване на групови начинания.

Друго предизвикателство е либерализацията на електроенергийния пазар и неприятното положение на топлофикационната система.

Освен това, заради бюрократични спънки, като потреблението на комплициран език и процедури, жителите имат усложнения при достъпа до съществуващите ограничения, което води до липса на доверие в държавното управление и хората не знаят за съществуващите стратегии за поддръжка.

В България не са създадени съответни дълготрайни ограничения за битка с енергийната беднотия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР