Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на природния газ за месец май намалява със 7%

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за м. май в размер на 54,70 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Цената е с към 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лева./MWh.

В одобрената цена на естествения газ са включени: съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните от „ Булгаргаз “ ЕАД през днешния ден, 1 май, настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м. май.   

 Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за м. май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 76,56 % от потреблението за месеца и способстват за постигането на удобни цени на синьото гориво.

 Вторият източник за доставка на природен газ са закупените от „ Булгаргаз “ количества след извършен търг на Газов Хъб „ Балкан “ на 30 април т.г. В първичното си заявление сдружението предвиждаше тези количества да бъдат доставени на газовия терминал в Александропулис, по подписан контракт с търговец за доставка на втечнен природен газ. Тези проекти обаче претърпяха смяна след получено публично съобщение за отсрочване на датата на началото на комерсиалната употреба на гръцкия газов терминал, оповестяват от КЕВР.

С оглед променените условия за доставка на природен газ регулаторът извърши инспекция на постъпилите данни от извършения търг на Газов хъб „ Балкан “ и в сходство с нормативните условия ги регистрира в окончателното си решение за одобряване на цената на природния газ за месеца. Предложената от „ Булгаргаз “ цена от 54,76 лева./MWh беше понижена на 54,70/MWh. Допълнително са понижени разноски, формиращи компонентата „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “.  

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. май - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за м. май 2024 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатoра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР