Американските фондови пазари се покачиха в петък, отбелязвайки печеливша седмица,

...
Американските фондови пазари се покачиха в петък, отбелязвайки печеливша седмица,
Коментари Харесай

Уолстрийт отбеляза печеливша седмица, борсите в Европа закриха на червено

Американските фондови пазари се повишиха в петък, отбелязвайки печеливша седмица, а Nasdaq Composite записва най-хубавия си ден от над пет месеца.

Технологичният показател скочи с 2%, което е най-големият му еднодневен процентен растеж от 26 май.

S&P 500 се повиши с 1,6%. Dow Jones Industrial Average добави близо 400 пункта, или 1,2%.

И трите показателя приключиха седмицата нагоре, като Nasdaq се увеличи с 2,4%, обобщава The Wall Street Journal.

Всичките 11 бранша на S&P 500 напреднаха в петък, като акциите в бранша на осведомителните технологии се покачиха най-вече.

Пазарната стойност на производителите на чипове скочи, откакто Taiwan Semiconductor Manufacturing регистрира растеж в продажбите за октомври.

Advanced Micro Devices и Nvidia също се повишиха, а Broadcom доближи рекордно високо равнище, отбелязвайки 5,06% нарастване.

Печалбите в петък последваха слабия четвъртък, който осуети изстрела на S&P 500 към най-дългата му печеливша серия от 2004 година насам. S&P 500 се увеличи за осем поредни сесии, до момента в който Nasdaq записва девет следващи позитивни търговски дни.

В четвъртък ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл натисна спирачките на ралито на фондовия пазар, като сподели на конференция, че е прекомерно рано да се разгласи победа против ценовия напън и остави отворена вратата за по-нататъшни нараствания на лихвените проценти в борбата с инфлацията. Междувременно слабата продажба на дълготраен държавен дълг увеличи доходността на облигациите и натежа върху акциите.

Пазарът на облигации се стабилизира ненапълно в петък, като референтната рентабилност на 10-годишните бонове се откри на 4,627% от 4,629% предходния ден.

„ Пазарите ще продължат да бъдат доста неуверени, до момента в който не получим по-голяма изясненост какъв ще е идващият ход на Фед във връзка с паричната политика “, счита Аманда Агати, основен капиталов шеф на PNC Asset Management Group, представена от WSJ.

След като чиновниците на Фед резервираха лихвите непроменени на срещата си по-рано този месец, трейдърите заложиха, че централната банка на Съединени американски щати може да стартира да понижава лихвите при започване на идната година, съгласно фючърсите на федералните фондове на CME Group. Сега те считат, че има по-голяма възможност Фед да задържи лихвените проценти на актуалните им равнища най-малко през първата половина на годината.

„ Това е в действителност чудноват танц сред Фед и пазара, само че би трябвало да чакаме този танц да продължи “, разяснява Роналд Темпъл, основен пазарен пълководец в Lazard.

В петък вложителите отхвърлиха предварителните резултати от ноемврийското изследване на Мичиганския университет, които демонстрираха едва потребителско въодушевление и по-високи инфлационни упования. На конференция след последното съвещание на Фед, Пауъл сподели, че това изследване е единствено един от индикаторите, които централната банка употребява за следене на инфлационните упования.

Междувременно докладите за облагите натежаха върху някои акции.

News Corp, компанията майка на The Wall Street Journal, падна с 1,7%, откакто регистрира лек растеж на приходите.

Акциите на Illumina потънаха с 8% - производителят на артикули за генно секвениране предложи по-мрачна вероятност за продажби и облага.

Trade Desk спадна със 17% - рекламната софтуерна компания предложи доста по-ниски от предстоящите прогнози за приходите.

Акциите на Plug Power паднаха с повече от 40% в петък, откакто започващият производител на водород и производител на горивни кафези предизвести, че ще се бори да остане на повърхността през идната година, без да набира в допълнение финансиране.

На петролните пазари Брент нарастна с 1,8% в петък до 81,43 $ за барел.

Водещите европейски фондови борси закриха последната за седмицата комерсиална сесия, а с нея и седмицата, на алена територия.

Лондонският FTSE 100 спадна с 1,28%, във Франкфурт DAX загуби 0,77%, парижкият CAC изтри 0,96%.

Паневропейският показател Stoxx 600 записва спад от 1%. Най-губещи бяха производителите на храни и питиета, чиито акции паднаха с 3,1%. Всички браншове закриха в алено като се изключи петролните и газови сдружения, добавили 0,4%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР