Американските диетолози посочиха напитките, които при прекомерната им консумация стават

...
Американските диетолози посочиха напитките, които при прекомерната им консумация стават
Коментари Харесай

Най-опасните напитки за мозъка

Американските диетолози показаха напитките, които при несъразмерната им консумация стават рискови за мозъка и може да причинят преждевременното му стареене.

Експертите считат, че несъразмерната консумация на алкохол, сладки питиета и кафе може да повлияе неподходящо на мозъчните функционалности, написа dariknews.bg.

„ Големите количества алкохол бързо убиват мозъчни неврони, тъй че постоянното пиянство може съществено да го повреди “, предизвестява доктор Уилям Лий. Докторът добави, че мозъкът е в положение да се възвърне от огромни дози алкохол, в случай че рядко попаднат в тялото. Въпреки това, в случай че се напивате постоянно, токсичните резултати на алкохола се натрупват, което може да докара до съществено когнитивно увреждане. Освен това Лий предизвести да не пиете алкохолни питиета на празен корем, защото яденето забавя усвояването на алкохола и дава на тялото повече време да го разгради. Експертите опровергаха и мита, че умереното пиянство всеки ден не е нездравословно за здравето. Според Nature Scientific Reports, умереното пиянство - до 3 чаши вино за дамите и до 4 за мъжете - също води до стесняване на мозъка.

Други питиета, които могат да повлияят неподходящо на мозъчната функционалност, са напитките с високо наличие на захар. Докато глюкозата е от значително значение за естествената мозъчна функционалност, при прекомерно огромни количества тя може да докара до когнитивно увреждане, изключително при хора с диабет. „ Това заболяване води до свиване на кръвоносните съдове, което понижава притока на кръв към мозъка “, изясни диетоложката Тара Томаино. За последователно понижаване на огромните дози захар, тя предлага да разреждате обичаните си питиета с вода и последователно да намалявате количеството захар в тях.

Д-р Серина Пуун подсети, че кафето също може да бъде рисково за мозъка. Малките количества кофеин са потребни за когнитивната функционалност, само че прекалено много кофеин може да има противоположен резултат. „ Проучванията демонстрират, че пиенето на повече от шест чаши дневно води до стесняване на мозъка и риск от деменция “, сподели Пуун.

Тя напомни също, че е значимо всеки ден да се пие задоволително чиста вода, защото мозъчната тъкан се състои от 70 % от нея. Пуун цитира изследвания, които демонстрират, че дехидратацията води до отслабена мозъчна функционалност. Тя добави, че човек с тегло 68 кг би трябвало да приема към 4,2 литра течности дневно за естественото действие на целия организъм.

Източник: БГНЕС

Коментирай
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР