Американски учени установиха, че делфините притежават слонска памет. Оказва се,

...
Американски учени установиха, че делфините притежават слонска памет. Оказва се,
Коментари Харесай

Делфините разпознават свой приятел и след 20-годишна раздяла

Американски учени откриха, че делфините имат " слонска памет ". Оказва се, че тези морски бозайници могат да разпознаят присъщия сигнал на собствен другар след 20-годишна разлъка.

Нещо повече, съгласно създателя на проучването Джейсън Брук от университета в Чикаго, за делфините вече е потвърдено, че те имат най-силната памет в животинското царство, открита с научни способи.

Проучването на Джейсън Брук се съсредоточило върху дълготрайните мемоари на делфините и способността им да разпознават характерните сигнали, които те издават и които носят " персоналния им автограф ". С тези позивни те показват нещо сходно на името си и то бива незабавно разпознато от себеподобните им. 

Американският биолог се опитал да откри какъв брой дълго пазят тези морски бозайници в паметта си информацията за идентификационния сигнал на собствен другар. 

Неговото проучване обхванало 43 делфина, настанени в шест зоо и аквапарка. Тези шест  структури са си разменяли през годините делфини между тях, като са запазили точни данни за тяхната история.

В рамките на опита на морските жители им били пускани записи на сигнали на техни събратя. Те реагирали на тези, с които са били в контакт, даже и да са минали доста години от този момент. 

Изследователят показва образеца на самките Али и Бейли, които били на две и четири години, когато живеели дружно в аквапарк във Флорида. Днес Али е настанена в чикагската зоологическа градина Брукфийлд, а Бейли - в резерват на Бермудите. Двадесет години и шест месеца след последната им среща Бейли прелестно разпознава записаните сигнали на Али. 

 

Според Брук делфините разполагат със обществена памет, доста близка до тази на хората.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР