Американската космическа агенция отмени планираното за днес изстрелване на ново

...
Американската космическа агенция отмени планираното за днес изстрелване на ново
Коментари Харесай

Отложиха изстрелването към луната на Артемис

Американската галактическа организация анулира плануваното за през днешния ден изстрелване на ново потомство ракета поради проблем с един от четирите ѝ мотора. Полетът ще се забави с най-малко 4 дни, показва " Франс прес ".

С  галактическата задача " Артемида 1 " НАСА ще възобнови американската стратегия за проучване на Луната. Ракетата би трябвало да изведе безпилотна капсула в лунната орбита.

Това е първата стъпка към връщането на хората на Луната след 53 години. Мисията Артемис I е задача без екипаж на мощна нова ракета, която ще бъде изстреляна през днешния ден в 15:33 българско време от галактическия център " Кенеди ". Ракетата ще изведе галактическата капсула " Орион " към лунната орбита. Тя ще бъде без екипаж, само че ще транспортира манекени, снабдени със датчици за премерване на радиацията и вибрациите, заяви за Радио Варна астрономът Иван Иванов:
„ Когато галактическият уред влезе в орбита към Луната, от него ще се отделят 10 дребни наноспътници. Те ще се опитат да дефинират къде на Луната има вода. Идеята е да изпратим галактически уред, който да кацне в региона на южния полюс, където в някой от кратерите е постоянно мрачно. От предходни проучвания беше открито, че с доста огромна степен на възможност има замръзнала вода, която няма по какъв начин да се изпари, тъй като е доста студено. Не се нагрява нито за миг. “

Пътуването до Луната ще отнеме няколко дни, като при идването си " Орион " ще се приближи на 100 километра от нея. Голям брой бордови камери ще разрешат да се наблюдава цялото пътешестване.

Първият план " Аполо " беше въпрос на съревнование, кой първи ще стигне до Луната, разяснява астрономът. Новият план е Артемис, което значи Артемида, сестрата на Аполон.  " НАСА залага на женското наличие, тъй като и двата манекена, които ще бъдат в галактическия уред са женски. "

Артемис I ще прелети 40 000 благи оттатък Луната и назад, демонстрирайки способността следващата година да изпратим хора в лунна орбита с втория полетен тест Артемис II.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР