Американската компания за електрически скутери Bird, която някога беше най-бързият

...
Американската компания за електрически скутери Bird, която някога беше най-бързият
Коментари Харесай

Възход и падение: Компанията за е-скутери Bird подаде молба за банкрут

Американската компания за електрически скутери Bird, която в миналото беше най-бързият стартъп, получил оценка " unicorn " от над 1 милиарда $, подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност.

Bird, която разпространява отдаването чартърен на скутери и колела в градове по целия свят, стана обществена преди две години посредством договорка, която я оцени на към 2,3 милиарда $.

Базираната в Маями, Флорида, компания разгласи, че подава молба за банкрут по “Chapter 11 ”, с което приключи една бурна година, включваща изключването ѝ от Нюйоркската фондова борса, написа The Guardian.

Канадският и европейският клон на групата не са част от процеса. Bird съобщи, че те ще продължат да действат " обикновено ".

Компанията е учредена през 2017 година от някогашния изпълнителен шеф на Lyft и Uber Травис Вандерзанден, като е възприемана за пионер в бранша на скутери чартърен. След основаването ѝ следва поредност от предприятия, които имитират бизнес модела.

Акциите ѝ бързо потеглиха надолу на фона на огромни загуби и въпроси по отношение на икономическата успеваемост на електронните скутери. Изключването на компанията от фондовата борса беше доказано през септември, откакто пазарната ѝ стойност падна под 15 млн. $. През юни Вандерзанден подаде оставка като ръководител, " с цел да се занимава с други инициативи ".

Bird възнамерява да продаде активите си през идващите четири месеца. Съществуващите кредитори се съгласиха да ги купят, като дефинираха минимална цена за продажбата, показва The Guardian. Кредиторите, в това число поделение на Apollo Global Management, се съгласиха да дават финансиране в размер на 25 млн. $, с цел да поддържат компанията.

" Това известие съставлява значим стадий от трансформацията на Bird, която стартира с назначението на ново управление при започване на тази година ", съобщи Майкъл Уашинуши, краткотраен основен изпълнителен шеф. " Имаме прогрес в постигането на доходност и се стремим да го ускорим, като вярно оразмерим финансовата си конструкция посредством това преструктуриране. Оставаме фокусирани върху задачата си да създадем градовете по-приятни за живеене, като използваме микромобилността за понижаване на потреблението на коли, трафика и въглеродните излъчвания. "

Bird регистрира чисти загуби в размер на 73,4 млн. $ от началото на годината до 30 септември, което е по-малко от загубите в размер на 322,3 млн. $ през същия интервал на предходната година.

През септември тя купи съперника си Spin за 19 млн. $. Двете компании работят общо в 350 града.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР