Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик

...
Американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият собственик
Коментари Харесай

Бивш шеф на ЦРУ купи ТЕЦ Марица Изток 3

Американската капиталова компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) е новият притежател на Топлоелектрическа централа “КонтурГлобал Марица Изток 3”, заяви Ройтерс. Председател на борда на световния институт към компанията е някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс.

В договорка на стойност 2,2 милиарда $ KKR е придобил друга американска компания - ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, а 27% в нея са на Националната електрическа компания, прецизира flagman.bg.

Бордът на компанията към този момент е одобрил офертата и предлага на акционерите да я поддържат. Съгласие имало и от Reservoir Capital Group - най-големия акционер със 71,4% в ContourGlobal. Сделката ще се реализира посредством компанията Cretaceous Bidco, записана в Лондон в края на март 2022 година

От KKR декларират, че правят оценка ContourGlobal като първокачествен бизнес, подсилен от уравновесено и географски диверсифицирано портфолио за произвеждане на електрическа енергия. Компанията осигурявала привлекателна платформа за забележителен предстоящ напредък, увеличаващ цената, воден от изменящия се темперамент на енергийната промишленост вследствие на задачите за декарбонизация в миг на световен енергиен преход.

ККR e една от водещите международни капиталови компании, има екип от над 1900 чиновници, а ръководените от нея активи се правят оценка на близо 460 милиарда $. Инвестициите са ориентирани в 10 бранша, съществени измежду които са енергетиката и финансовите пазари.

Сделката за теца в действителност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в “Юнайтед груп”, където мажоритарен акционер е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Преди близо 2 години “Юнайтед груп” купи БТК за 1,3 милиарда евро, а при започване на 2021 година стана притежател и на Нова тв в договорка за 185 млн. евро.

През 2018 година KKR наддаваше дружно с към този момент починалия чешки милиардер Петр Келнер за покупката на бизнеса на “Теленор” в България, Сърбия и Черна гора. Сделката тогава бе извоювана от компанията PPF на Келнер с цена от 2,8 милиарда евро.

СоntоurGlоbаl yпpaвлявa 138 централи в Eвpoпa, Ceвepнa и Латинска Aмepикa и Aфpикa. Компанията влезе в България през 2011 година, когато купи от италианската “Енел” един от тецовете в Маришкия басейн. Сега централата създава 13% от тока, който се използва в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР