Aмериканската армия съобщи, че нейните сили са нанесли удари по

...
Aмериканската армия съобщи, че нейните сили са нанесли удари по
Коментари Харесай

Високо напрежение: САЩ пак удариха хутите, Пакистан и Иран отново на нож

Aмериканската войска заяви, че нейните сили са нанесли удари по 14 ракетни установки на хутите, които са били заредени, с цел да бъдат изстреляни от Йемен. Това е четвъртият ден на американски удари за по-малко от седмица.

В изказване в обществената медийна платформа X Централното командване на Съединени американски щати показва, че ракетите на хутите са представлявали непосредствена опасност за комерсиалните кораби и корабите на Военноморски сили на Съединени американски щати в района.

" Тези ракети на пускови релси можеха да бъдат изстреляни когато и да е, което накара американските сили да упражнят присъщото си право и обвързване да се пазят ", се прибавя в него. " Тези удари, дружно с другите дейности, които предприехме, ще понижат опциите на хутите да продължат безразсъдните си офанзиви против интернационалното мореплаване в Червено море, пролива Баб-ел-Мандеб и Аденския залив. "

Нападенията на подкрепяната от Иран милиция на хутите против кораби в района от ноември насам забавиха търговията сред Азия и Европа и разтревожиха огромните сили. Ударите на Съединени американски щати имат за цел да понижат способността на хутите да правят набези си в Червено море.

Те, от своя страна, управляват по-голямата част от Йемен и споделят, че работят в символ на взаимност с палестинците в Газа и заплашват да разширят офанзивите си.

По-рано в сряда Централното командване на Съединени американски щати заяви, че дрон, изстрелян от региони, следени от хутите, е блъснал транспортен съд, благосъстоятелност на Съединени американски щати, в Аденския залив.

При нападението са нанесени известни вреди, само че няма потърпевши, прибавя то в X. Плавателният съд M/V Genco Picardy, плаващ под флага на Маршаловите острови и опериран от Съединени американски щати, е превозвал насипни товари.

Съединените щати върнаха основаните в Йемен бунтовници в листата на терористичните групи.

Хизбула отхвърля увертюрите на Съединени американски щати, само че е отворена за дипломация

Друга подкрепяна от Иран организация в района – Хизбула, пък е отхвърлила първичните хрумвания на Вашингтон за изстудяване на бойните дейности със прилежащ Израел, като да вземем за пример евакуиране на бойците ѝ по-далеч от границата, само че остава отворена за дипломация, с цел да се избегне разрушителна война, показват ливански чиновници пред Reuters.

Пратеникът на Съединени американски щати Амос Хохщайн управлява дипломатическите старания за възобновяване на сигурността на израелско-ливанската граница, откакто районът в по-широк проект залита рисково към огромна ескалация на спора, жарък от войната в Газа. Нападенията на обвързваните с Иран йеменски хути против корабоплаването в Червено море, ударите на Съединени американски щати в отговор и боевете в други елементи на Близкия изток придадоха спомагателна неотложност на дипломатическите старания.

" Хизбула е подготвена да изслуша ", декларира почитан ливански чиновник, осведомен с позициите на групировката, като в същото време акцентира, че тя преглежда концепциите, показани от ветерана договарящ Хохщайн при визитата му в Бейрут предходната седмица, като нереалистични.

Позицията на " Хизбула " е, че ще обстрелва Израел с ракети, до момента в който не бъде реализирано цялостно преустановяване на огъня в Газа. Въпреки отхвърлянето и ракетните залпове обаче, отвореността на групировката към дипломатически контакти е сигнал за отвращение за по-широка война.

Израел също декларира, че желае да избегне войната, само че и двете страни предизвестяват, че са подготвени да се бият, в случай че се наложи. Тел Авив към този момент уточни, че ще отговори по-агресивно, в случай че не бъде реализирано съглашение за обезопасяване на граничната зона.

Подобна ескалация би разкрила нов значим стадий в районния спор.

Едно от предложенията, изказани предходната седмица, е да се понижат военните дейности по границата паралелно с тези на Израел в Газа. Източниците на Reuters свидетелстват, че на Хизбула е било препоръчано да изтегли бойците си на 7 км от границата. Израел държи на евакуиране на 30 км до река Литани, планувано в резолюция на Организация на обединените нации от 2006 година

Хизбула отхвърля и двете хрумвания като нереалистични.

Напрежение сред Иран и Пакистан

Междувременно стана ясно, че в четвъртък Пакистан е нанесъл удари на територията на Иран, ориентирани против сепаратистки бойци. Това се случва два дни откакто Техеран съобщи, че е атакувал свързани с Израел бойни бази на пакистанска територия.

Ирански медии показват, че няколко ракети са блъснали село в граничещата с Пакистан провинция Систан-Балучистан, като са убити три дами и четири деца.

" По време на интервенцията, учредена на разследващи данни, бяха убити редица терористи ", се споделя в изказване на пакистанското военно министерство, което я разказва като " серия от координирани и особено ориентирани прецизни военни удари против скривалища на терористи ".

" Пакистан изцяло зачита суверенитета и териториалната целокупност на Ислямска република Иран. Единствената цел на днешния акт беше преследването на личната сигурност и националния интерес на Пакистан, които са от първостепенно значение и не могат да бъдат компрометирани ", прибавят от ведомството.

Ударите, ориентирани против Фронта за избавление на Белуджистан, са били осъществени от военни самолети

В сряда Исламабад отзова посланика си от Иран.

В предишното двете страни са имали обтегнати връзки, само че сегашните удари са най-значимата трансгранична намеса през последните години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР