Американската администрация смята, че проведените консултации по руските предложения за

...
Американската администрация смята, че проведените консултации по руските предложения за
Коментари Харесай

САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

Американската администрация счита, че извършените съвещания по съветските оферти за сигурност са били потребни. Това съобщи Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на президента на Съединените щати на брифинг за публицисти в четвъртък, предава ТАСС, написа организация " Фокус ".

„ Завършихме седмица на интензивно дипломатическо взаимоотношение в редица формати: разговор за стратегическата непоклатимост, Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. Русия изрази своята угриженост, ние изразихме нашата, в това число по отношение на дейностите на Руската федерация, които подкопават европейската сигурност, за която държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен приказва безапелационно предходната седмица “, сподели той. „ Придържахме се към правилото на взаимност, който е основен за нас “, сподели Съливан. „ Бяхме твърди в нашите правила и бяхме ясни в кои области можем да реализираме прогрес и кои са невъзможни за разискване (нон-стартърс). Демонстрирахме съюзническо единение и трансатлантическата взаимност “.

„ Дискусиите бяха откровени и директни. Бяха потребни. Те дадоха на нас и съдружниците нещо, върху което да мислим, и дадоха на Русия нещо за мислене “, сподели помощникът на Байдън. „ Сега ще помислим и ще се консултираме със съдружниците по какъв начин да продължим. Готови сме да продължим дипломатическия ангажимент за поощряване на мира и стабилността в евроатлантическата зона. Също по този начин сме подготвени Русия да избере друг път “, добави Съливан. Моментът на новите договаряния за сигурност сред Съединени американски щати и Русия към момента не е избран, Вашингтон има намерение първо да се съветва със своите съдружници и сътрудници, съобщи съветникът на Белия Дом.

„ Няма избрана дата за по-нататъшни договаряния. Първо би трябвало да се консултираме със съдружници и сътрудници “, сподели той. „ Ние сме в контакт с съветската страна и ще забележим какво ще се случи по-нататък “, добави Съливан. Заплахата от съветска военна инвазия в Украйна остава висока, сподели Съливан. Помощникът на президента на Съединените щати акцентира, че разследващата общественост на Съединени американски щати към момента не е стигнала до дефинитивно умозаключение по отношение на желанията на Руската федерация. „ Определено нещата стоят по подобен метод, че заплахата от военна инвазия остава огромна “, аргументира се той.

Съливан означи, че сега към момента има опция за разрешаване на въпросите на европейската сигурност посредством дипломация. „ Ако Русия избере да поеме по друг път, ние ще реагираме надлежно “, акцентира той. Съединените щати имат намерение да укрепят военно източния фланг на НАТО при положение на съветска инвазия в Украйна, сподели Съливан. Той беше помолен да каже какви стъпки са подготвени да подхващат Съединените щати при положение на навлизане на Русия в Украйна, в допълнение към идващите наказания. „ Ние дадохме ясно, както непосредствено на Русия, по този начин и обществено, няколко други разновидността и те включват промени във военните сили и качества, които Съединени американски щати и НАТО ще разположат на съдружниците на източния фланг, с цел да укрепят и засилят надеждността на съюзническата защита на тяхната територия “, сподели Съливан.

Според него Съединени американски щати ясно са дали да се разбере, че при положение на инвазия „ поддръжката, която в този момент се оказва на Украйна, ще бъде доста увеличена “. Освен това, продължи съветникът на американския водач, страните ще работят със съдружниците си в Европа и други елементи на света „ по проблеми на експортния надзор, които могат да обиден стратегическите промишлености в Русия “. „ Това са някои от спомагателните принадлежности, които можем да използваме в този подтекст. Всички те се свеждат до главното предложение, че Съединените щати ще се стремят да укрепят и засилят нашата позиция и позицията на нашите съдружници, както и да поддържат Украйна при положение на инвазия “, заключи Съливан. Съединените щати считат, че Русия може да измисли предлог за навлизане в Украйна, в това число саботажни и осведомителни интервенции, сподели Съливан.

„ Нашата разследваща общественост обработва информация, че Русия работи по измислянето на предлог за навлизане, в това число бойкот и осведомителни интервенции, обвинявайки Украйна, че приготвя офанзива против съветските сили в Източна Украйна “, сподели той. Съливан добави, че събитията към този момент са се развили по този сюжет през 2014 година „ Ще предоставим на пресата спомагателни детайлности за това, което считаме за подобен евентуален предлог в границите на 24 часа “, сподели той. Въпросът по какъв начин ще бъде решена обстановката към Украйна би трябвало да бъде решен по един или различен метод „ в обозримо бъдеще “, сподели Съливан. „ Готови сме да продължим да се движим по пътя на дипломацията, а също по този начин сме подготвени да вървим по другия път “, сподели той. „ Въпросът кой път [ще бъде избран] е пред нас в този момент. Не след година, не след пет години, той е пред нас в обозримо бъдеще “, акцентира Съливан.

„ Трудно ми е да кажа по какъв начин стоят нещата във връзка с дипломацията, защото преди малко приключихме тези четири дни [преговори с Руската федерация], би трябвало да си вземем отмора и да се консултираме със съдружници и сътрудници “, съобщи помощникът на Джо Байдън. „ Ще обмислим по какъв начин стоят нещата, ще проведем съвещания и тогава ще определим какви ще са идващите ни стъпки. Същото ще би трябвало да създадат и руснаците “, добави той.

Съливан беше запитан дали Вашингтон ще е задоволен от обстановка, при която няма да се случи съветска инвазия в Украйна, от която се притесняват в Съединените щати, само че в това време съветските войски ще останат на сегашните си позиции. Помощникът на Байдън беше помолен да посочи дали американската администрация има намерение да наложи някакви наказания против Руската федерация в този случай. „ Ако се окажем в обстановката, която описахте, ще разгадаем тези проблеми, когато дойдат. Но няма да разисквам хипотетична обстановка през днешния ден и нашата реакция към нея “, отговори представителят на Белия дом. Руско-американските съвещания по въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, се организираха в понеделник в Женева. В сряда в Брюксел се организира съвещание на Съвета Русия-НАТО, а в четвъртък във Виена се организира съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР