Актьорът Марин Янев ще получи Икар за изключителен принос към

...
Актьорът Марин Янев ще получи Икар за изключителен принос към
Коментари Харесай

Извънстолични театри превзеха номинациите "Икар"

Актьорът Марин Янев ще получи " Икар " за извънреден принос към българския спектакъл. Кирил Маричков ще бъде отличен за приноса му към актуалната българска музика по предложение на Гилдията на музикалните актьори. Снежина Петрова също ще получи специфична премия от Съюза на артистите в България за значимостта на нейния план " Медея ".

Номинациите за премиите " Икар ", които се връчват в Деня на театъра и се присъждат от САБ, бяха оповестени през днешния ден. Впечатлява масираното наличие на извънстолични театри - Пловдив, Стара Загора, Видин, Враца, Благоевград, Русе. Първата ни сцена - Народният спектакъл " Иван Вазов " няма нито една номинация в главните категории, той участва единствено в " майсторско техническо реализиране " (за " Братя Карамазови " ). Прави усещане и отсъствието на други огромни софийски подиуми.  

" Комисията прави оценка единствено тези, които са съумели тази година да покажат освен това от миналата година. По тази причина абонирани няма. Нека да не си мислят хората, че наложително някои от знаковите театри би трябвало да участват, единствено тъй като са знакови. Факт е, че театърът има доста забавна посока на развиване и театралната картина се трансформира доста динамично ", разяснява ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той уточни, че комисията е изгледала близо 150 спектакъла, като е била впечатлена от изявите на младите, доста от които не работят на щат към избрана натрупа. 

Сред номинираните за постановка за " Икар 2020 " са Маргарита Младенова - за поетичния театър по български създатели " За светлото, което бе " на Драматично-куклен спектакъл - Враца, Стайко Мурджев със  " Слава " от Питър Куилтър на сцената на Драматичен спектакъл " Николай Масалитинов " - Пловдив и Стилиян Петров за постановката си в спектакъл " Възраждане " За едно събитие от електричеството ". 

За ролята си в последния Йордан Ръсин пък е измежду кандидатите за водеща мъжка роля. В същата категория за наградата се борят Бойко Кръстанов в облика на Кристиан в " Празникът " на Явор Гърдев (МГТ " Зад канала " ) и Севар Иванов, който играе Дориан Грей в " Портретът на Дориан Грей " по Оскар Уайлд, с реж. Стайко Мурджев (Драматичен спектакъл " Никола Вапцаров " - Благоевград).

За " Водеща женска роля " конкуренцията е сред Елена Атанасова в " Хаос " на Марий Росен (Театър 199), Елена Димитрова за " Как е " по Самюел Бекет ( " Сфумато " ) и Ивана Папазова за Флорънс Дженкинс в " Слава " от Питър Куилтър (ДТ " Николай Масалитинов " - Пловдив).

Най-добрите дебютанти тази година са съсредоточени в спектакъла на Максима Боева " Косвени вреди " в спектакъл " Азарян " - това са Анелия Мангърова, Анна-Валерия Гостанян, Владинелла Кацарска, Елена Иванова/Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова. Пълният лист с номинираните за " Икар " е тук.

Всички номинирани спектакли ще бъдат показани в границите на ХV-тия Софийския сценичен салон през март, когато за първи път и публиката ще може да излъчи собствен любимец. Победителите в 46-ите награди за театрални изкуства на САБ  ще станат известни на 27 март, международния ден на театъра.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР