Акциите в световен мащаб и доходността по щатските държавни облигации

...
Акциите в световен мащаб и доходността по щатските държавни облигации
Коментари Харесай

Акциите потънаха, цените на петрола скочиха след предупреждението на Путин

Акциите в международен мащаб и доходността по щатските държавни облигации бележат намаления през днешния ден, до момента в който доларът и цените на петрола скочиха, откакто президентът на Русия Владимир Путин насочи предизвестие към Украйна и разгласи началото на съветска военна интервенция в Донецк и Луганск.

В украинската столица Киев се чуха няколко детонации преди зазоряване, осведоми Ройтерс, откакто преди този момент се чуваше артилерийски огън, малко откакто Русия разгласи военната интервенция.

Путин прикани украинските бойци неотложно да смъкват оръжията си и да се приберат вкъщи, като съобщи, че отговорността за възможни кръвопролития ще тежи на съзнанието на "украинския режим ".

Изказването му задълбочи разпродажбите в азиатската сесия, като азиатско-тихоокеанският показател на MSCI губи над 3%. Австралийският главен показател също пада с над 3%, а показателят на китайските сини чипове CSI300 регистрира намаляване от 1.3%.

Японският Nikkei пада с 2.4%. Щатските индексни фючърси също бележат внезапни намаления, като тези на S&P 500 отстъпват с 2%, а фючърсите на софтуерния Nasdaq се намаляват с 2.5%.

"Пазарите считат, че Русия в този момент ще прави каквото си изиска поради обстоятелството какъв брой леки са глобите и плануват инвазия, " споделя пред Ройтерс Рей Атрил от National Australia Bank.

"Истинското терзание е, че Европа ще бъде отрязана от съветския газ. Европейски Съюз не може да се оправи с сходно разтърсване и ще би трябвало да ограничи търсенето, което може да се отрази отрицателно на стопанската система, " добавя той. "По-високите енергийни цени пък ще се отразят на растежа на международния стопански напредък и това не се отразява добре на настройките към риск. "

Пазарите на активи регистрираха внезапно усилване на волатилността поради задълбочаващата се рецесия, като петролът нарастна до близо 100 за барел, а показателят на волатилността на Cboe нараства с над 55% в последните девет дни.

Фючърсите на петрола от сорта Брент, които се колебаеха сред внезапни покачване и намаления през вчерашния ден, възобновиха повишаването си към 100 $ за барел през днешния ден, отчитайки покачване от над 1% до 97.98 $. Щатският лек недопечен нефт (WTI) нарастна с 1.32% до 93.32 $ за барел.

Спот цената на златото скочи с над 1.2% до 1 930.86 $ за тройунция, като цената на метала доближи най-високото си равнище от януари 2021 година

Коментарите на Путин потопиха щатските акции, като Dow Jones Industrial Average се намали с 1.38% до равнище, което е напълно покрай промяна. Глобалният показател MSCI World падна до най-ниското си равнище от април 2021 година

Геополитическата опасност се отрази на доходността по щатските държавни облигации, като тази по 10-годишните бумаги падна внезапно до 1.9165%, откакто през вчерашния ден затвори на 1.977%. Доходността по 2-годишните облигации също се намали от 1.6% до 1.5358%.

Пренасочването към активи убежища оскъпи щатския $, като доларовият показател се увеличи с 0.267 до 96.444.

Еврото поевтинява с 0.38% до 1.1266 $.

Руската рубла също регистрира намаляване, губейки 0.3% по отношение на $, откакто през вчерашния ден падна с над 3%.

Разпродажбите се придвижиха и на пазарите на криптовалути, като биткойнът поевтиня до под 36 000 $ до едномесечно дъно от 35 197.44 $.

"Пазарите към този момент по-адекватно регистрират риска от това да се случи нещо извънредно. Това, в композиция с несигурността, е ужасна среда за търговия. Никой не желае да бъде изложен на риск, когато това витае във въздуха, " споделя пред Ройтерс Роб Карнел от ING.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР