Каква е проектната готовност на участъци 7 и 8 от

...
Каква е проектната готовност на участъци 7 и 8 от
Коментари Харесай

За 9 месеца нищо не е свършено по участъци 7 и 8 на Хемус

Каква е плановата подготвеност на сектори 7 и 8 от Автомагистрала " Хемус ", които са най-изостанали в това отношение? Този въпрос насочи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " Йорданка Георгиева към служебния министър на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова.
" През юни предходната година зададох въпрос към Андрей Цеков, тогава министър на районното развиване, с каква планова подготвеност са сектори 7 и 8 от Автомагистрала „ Хемус ”, надлежно Велико Търново-Попово и Попово-Лозница. Отговорът, който получих тогава бе, че заради прекосяване на трасето през зона с геодинамични процеси, през територия на ловно стопанство „ Черни лом ”, хранилища с взривни материали и кариера за създаване на подземни благосъстояния, е належащо изместване на подучастъци на трасето, което ще докара до нови екологични и отчуждителни процедури, респективно в допълнение закъснение на бъдещото строителство ”, посочи Георгиева и в тази връзка попита министъра какви стъпки са подхванати от този момент, прецизирано ли е новото ситуационни решение и в ход ли са новите екологични и отчуждителни процедури.
" Отговорът няма по какъв начин да удовлетвори жителите на Търговище, Попово и останалите прилежащи общини, които са наранени, тъй като от това, което разбрах е, че в последните 9 месеца, откогато са налице тези констатации, съвсем нищо не е свършено ", съобщи националният представител.  
Георгиева прикани министър Коритарова във времето, в което е заема този пост, да задвижи тези процеси.
„ Знаем какъв брой дълги и тежки са процедурите. Автомагистрала „ Хемус ” не е просто знак на корупция, от построяването на този план зависи благосъстоянието и стандарта на живот на хората от цяла Северна България ”, добави тя.
Във втория си въпрос към министъра Йорданка Георгиева сложи казуса с рисков участъкк от пътя Търговище-Омуртаг в км 220 в региона на местността „ Момина чешма ”, част от основен път Търговище-Велико Търново, който е с висока централизация на пътнотранспортни катастрофи.
" През август предходната година вашият предходник Андрей Цеков бе на посещаване в Търговище, извърши оглед на рисковата права, беседва с близки на потърпевши и починали в произшествия и обществено пое ангажимент за незабавно обезопасяване на сектора ”, напомни Георгиева от парламентарната естрада.
От информацията, предоставена от министър Коритарова, излиза наяве, че в капиталовата стратегия на АПИ за 2024-2026 година е планувана реорганизация на 3,5 км от път I-4 от км 220 до км 222+574. Предвижда се отделяне на лента за ляво завиване на кръстовището в региона на вилните зони на Търговище, понижаване на сериозните точки на влизане и излизане от основното направление и смяна на организация на придвижването за понижаване на предпоставките за ПТП.
" Предприетите ограничения надалеч не са задоволителни. Това е пътен сектор, през който минава целия трафик по направлението София-Варна, а също така, както вие самата казахте, пътят минава през вилната зона на Търговище и там всеки ден хора са поставяни в животозастрашаващи обстановки ”, реагира Йорданка Георгиева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР