аконодателите в Киргизстан отложиха за пролетта повторното произвеждане на парламентарни

...
аконодателите в Киргизстан отложиха за пролетта повторното произвеждане на парламентарни
Коментари Харесай

Киргизстан отложи парламентарните избори

аконодателите в Киргизстан отложиха за пролетта повторното производство на парламентарни избори, планувано в началото за декември, заяви ТАСС.

На изключително парламентарно съвещание

през вчерашния ден беше признат закон, предусещащ първо да се реформира изборната система ,

което се чака да завърши напролет на 2021 година Едва тогава депутатите считат да насрочат президентски и парламентарни избори.

Според закона ЦИК трябваше незабавно, още през вчерашния ден, да насрочи президентски избори, само че държавното управление и някои партии предложиха отсрочване на изборите за президент и парламент – поради бюджетния недостиг и коронавирусната пандемия, изясни водачът на партия „ Ата-Мекен” Омурбек Текебаев.

Бъдещите промени в изборното законодателство и конституционната промяна

ще засилят пълномощията на държавното управление и Народното събрание, а президентът от становище на функционалностите му „ ще стане британска кралица” ,

добави Текебаев. Очаква се изборите за президент и парламент на Киргизстан да се състоят „ не по-късно от 1 юни”, сподели той.

Междувременно ЦИК е задължена да анулира повторните парламентарни избори, планувани за 20 декември.

Ако бъдат импортирани съответните ремонти в главния закон, сегашният и. д. президент Садир Жапаров може да получи опция да се кандидатира в изборите за държавен глава. В момента конституцията го не разрешава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР