Ако за момент си дадете време и се попитате, защо

...
Ако за момент си дадете време и се попитате, защо
Коментари Харесай

Светът след ваксинацията: 3 сценария

Ако за миг си дадете време и се попитате, за какво Европейски Съюз при 2,6 милиарда поръчани ваксини за 450 млн.население, продължава да подписва нови контракти за доставки, е допустимо да изпитате подозрение, че пандемията ще завърши след имунизация та.

Все повече експертни гласове предизвестяват, че човечеството продължава да губи борбата с времето и вирусът съумява да изпревари опитите да бъде погубен. Новите, по-бързо разпространяващи се разновидности, основават опция за още повече разновидности. До момента по-важните от тях се оказват по-заразни и по-вирулентни и основават още повече предпоставки за разпространяване на инфекцията.

“Колективните ” оптимисти

Успешните имунизационни акции в Израел, Англия и Съединени американски щати демонстрираха понижаване на смъртността и хоспитализациите от COVID-19 поради приоритизирането на високорисковата група на възрастните хора, само че инфекцията продължава да се популяризира.

Причините за това са няколко и те са свързани със степента на имунизиране. Все още не е обхваната по-младата и по-активната част от популацията, която е главен пропагандатор на болестта. Новите разновидности на вируса настъпват по-бързо от скоростта на имунизиране и от ден на ден хора биват инфектирани. Темпът на имунизиране не е постоянен по света. Проблемът визира и по-напредналите страни, при които рискът от от време на време привнасяне на инфекцията от прилежащи страни и обичайни дестинации остава, без значение от % имунизирани.

Като цяло епидемиолозите са съгласни, че постигането на групов имунитет от към 70% (ваксинирани и преболедували) ще ограничи предаването на вируса. Но все по-малко стават гласовете, че това може да се случи скоро.

Надеждите, че груповият имунитет ще постави завършек на епидемията, се подлагат на подозрение от незнайните към продължителността на имунитета, който преболедуването и имунизациите дават. Увеличаването на броя на наново инфектираните е натурален при високото разпространяване на инфекцията, само че попарва упованията, че вирусът ще изчезне също по този начин ненадейно, както се появи.

Ендемично имунизиране

“Подобно на множеството специалисти, имам вяра, че този вирус ще остане ендемичен даже след имунизация та на по-голямата част от популацията ”. Това споделя в изявление за белгийския вестник* Gazet van Antwerpen шефът на Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина Петер Пиот. Според епидемиолога, който е консултант за Covid-19 на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, имунизациите внезапно ще понижат броя на хората, които ще умират, както и натиска върху здравните системи, само че вирусът ще остане. Подобно е и мнението на Световната здравна организация.

Според Пиот, даже пандемията да утихне, огнища ще избухват на разнообразни места и по друго време. Като е евентуално това да се случва всяка година.

“Всичко това ще наложи най-малко по-често да си мием ръцете, да носим маска при хрема и настинка, а работата от къщи, ще промени метода на живот на милиони в Европа ”, счита той.

“Ендемичната ” прогноза също има “черен ” вид, обвързван с появяването на нови и по-опасни варианти, които намаляват успеваемостта на имунизациите и резистентни към антителата, построени от преболедувалите.

Властите във Англия към този момент оповестиха, че от септември ще стартират да слагат трета “подсилваща ” доза ваксина на най-високорисковите хора, над 70 година, с цел да разширят отбраната им против новите разновидности на вируса. Върху “бустерни ” ваксини работят и тримата производители, които имат позволения за приложимост в Европейски Съюз: BioNTech/Pfizer, Moderna и Oxford/AstraZeneca. Френската компания Sanofi разгласи, че работи върху поливалентна ваксина против Covid-19, която по образеца на противогрипната ваксина, в която те са водач, ще пази от няколко разнообразни новопоявили се разновидности.

Европейският и американските лекарствени регулатори към този момент облекчиха изискванията за лицензирането на такива ваксини, с цел да ускорят достъпа им до пазара в Общността преди настъпването на мощния за ковид а зимен сезон.

“Да не забравяме, че сме съумели да унищожим единствено един вирус, който визира хората: едра шарка ", припомня Пиот.

Епидемиологът счита, че не трябва да се фиксираме върху съответен % за груповия имунитет, който може да е реалност, както при 60%, по този начин и да се наложи да бъде обхванато 80% от популацията. Въпросът е по кое време той може да бъде доближат и какъв брой дълго да бъде арестуван.

Тоталният локдаун и тактиката “Нулев Covid ”

Не по този начин считат почитателите на тактиката “Нулев Covid ”. Тя се появи през февруари и нейните последователи - учени и специалисти, упорстват за надзор и оптимално угнетяване по образеца на Южна Корея, Тайван, Сингапур, Китай, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

Последователите ѝ считат, че имунизациите не могат да “потушат ” пандемията поради изменчивостта на вируса, която ги прави неефективни към новопоявилите се варианти. Те отхвърлят и концепцията за груповия имунитет, поради неизвестностите за държанието на заболяването при поредност от следващи реинфекции и обвързваните с това равнища на заболеваемост и смъртност.

В подмяна тактиката “Нулев Covid ” предлага система от ограничения за поддържане на равнищата на разпространяване на инфекцията допустимо най-близко до нулата, като по този начин тя бъде отстранена. Водещите ѝ правила са делене на територията на географски региони, в които епидемията може да бъде ръководена посредством строги локдаунти, тестване, следене и уединяване на болните и контактните.

Първото ревю на “нулевия Covid ” на български език беше оповестено от доктор Георги Маринов от Факултета по генетика на Станфордския университет в Съединени американски щати.

“Вирусът може да бъде преборен вечно, и който твърди противното или не схваща защо приказва, или се води от претекстове, разнообразни от опазване здравето на хората ”, написа Маринов в публикацията си** “Локдаун за последно или до безспир ”.

В нея той предлага девет ограничения, с които да се усили потенциала за определяне и следене на веригите на предаване на инфекцията и да се разпознават и ръководят огнищата на болест. Най-общо те плануват затваряне на границите и прекъсване на интернационалния трафик; възбрана на напредване сред регионите навътре в страни с високо разпространяване на инфекцията; цялостен локдаун (колкото по-свиреп, толкоз по-кратък ще е той); наложително носене на маски от висок клас; всеобщо тестване на популацията, наложителна изолираност на инфектираните в хотели и общежития до елиминиране на вируса в даден регион (без нови случаи за 2-4 седмици), последвано от отваряне на прилежащи региони и страни, които са сложили вируса под надзор.

“Ако тези ограничения бяха приложени януари-февруари 2020 година с цялата тази история щеше да се е завършило доста от дълго време и до момента щяхме да сме почнали да забравяме за нея, както малко на брой през днешния ден си спомнят за SARS-1 през 2003 година ”, написа Маринов.

Идеята за нулевия Covid има и доста критици, които я считат за неприложима в гъсто обитаема Европа, въпреки и прекомерно сполучлива в островни страни и дребни общества.

“Намаляването на броя заболели до рационален най-малко, съчетано с следене, тестване и карантина е задоволително средство за проконтролиране, без да се постановат безкрайни ограничавания. Повечето от образците го демонстрират. Това, че не го вършим в България и в Европа, е наш проблем ”, счита доктор Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизациите, работещ в Швейцария.

Той разяснява във Facebook, че при “правилно надграждане на имунизациите ни чакат не 50 талази, а евентуално още няколко. Изходът е имунизиране и реваксиниране (за мутационни форми), самата вксинационна логистика ще е решена още есента в огромни елементи на Европа ”.

Автор: Йовка Димитрова, особено за план “COVID-19: обстоятелства против клюки ”
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР