Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти

...
Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти
Коментари Харесай

Искате ли да гледате моркови? Трябва да започнете отсега

Ако към този момент сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви следва да го извършите, е значимо да знаете няколко елементарни правила. Щом като научите тези секрети, то на есен ще се радвате на богата годишна продукция от вкусни, огромни и потребни за здравето моркови.

Подготовка на почвата

В края на месец септември подгответе почвата като премахнете всички огромни буци и почистите всички останки от предходни насаждения - остарели корени, пръчици, камъчета и други. Това ще предотврати бъдещи деформации на новата годишна продукция. Направете лехички и обогатете почвата с органични добавки като торф, хумус и други. Подходящи почви за развъждането на морковите са рохкавите и неутрални. А в случай че е прекомерно киселинна, използвайте пепел или хидратирана вар, с цел да предотвратите бъдещи деформации на растенията.

Засаждане

Изберете добре осветено от слънчева светлина място, защото отглеждайки ги на сянка могат да изгубят усета си и наличието на захари. Направете в почвата редове и поръсете малко количество от семенцата. Това ще ви спести време на по-късен стадий, тъй като в противоположен случай ще се наложи да ги разреждате, защото гъстотата на корените ще попречи на растежа и постигането на богата годишна продукция. Разстоянието сред редовете би трябвало да бъде към 15 сантиметра.

Плевене и разреждане

След 2-3 седмици на постоянно поливане, когато задоволително пораснат и се разграничават всички издънки, деликатно отстранете плевелите сред тях. Ако се постанова, разредете и самите моркови.

Защита и поддържане

Може да си осигурите добра годишна продукция посредством взаимно развъждане на разнообразни култури. Морковите порастват изключително добре в почва, до която се отглежда и зелена салата. Благоприятен резултат върху тях оказват също по този начин лукът и чесънът. Тяхната миризма отблъсква вредителите. Не засаждайте моркови още веднъж на същото място, където са били предходната година, както и наоколо до копър, хрян, пащърнак, магданоз и целина.

Торене

Торенето с богати на доста микроелементи торове и препарати може да повлияе негативно на реколтата. Подхранете почвата най-малко два пъти в интервала на напредък на морковите. Използвайте за задачата пепел, хумус или мляко, разредени във вода. Първото торене може да бъде три до четири седмици откакто се появят първите издънки, а второто след един или два месеца. Не прекалявайте с торенето, с цел да не се получи противоположен резултат.

Защита от инсекти

Най-често срещаният пакостник по морковите е морковената муха. Задължително прекопавайте добре почвата, преди да засадите семената. За да предотвратите загуба на годишна продукция, постоянно плевете към зеленчука, защото мухите постоянно се крият там. Премахнете засегнатите от вредителите растения. Ако е прекомерно огромна загубата на продукция, през идната година отглеждайте морковите на друго място.

Окопаване
5-те най-често допускани неточности при развъждането на рози
Ако се съобразите с тези препоръки, царицата на цветята може да превземе вашата градина и да радва вас и гостите ви.   1. Грешн...
Прочети повече
Желателно е да плевите и разкопавате морковите в облачни дни или по здрач. Миризмата на зеленчука, която се излъчва мощно в горещото време, притегля вредителите. Освен това, би трябвало да предотвратите несъразмерното изсъхване на горния пласт на почвата.

Поливане

Морковите нормално са издръжливи на засушаване, само че е желателно земята да се навлажнява отмерено. Това се отразява на сочността и сладостта на зеленчука. Добре е да ги поливате несметно на 4-5 дни, с цел да стигне водата и до най-дълбоките пластове на почвата. Но в случай че лятото е прекомерно горещо, най-добре поръсвайте морковите с вода на всеки две вечери. С повишаването на зеленчука увеличавайте и количеството вода, с което ги поливате, като достигнете до 1 кофа на 1 квадратен метър. Прекомерното поливане и сухотата могат да доведат до загуба на усета на зеленчука.

Събиране на реколтата

Морковите са подготвени за бране два до три месеца след засаждането. Върховете би трябвало да са дебели, яркозелени и дълги към 20-25 см. Проверете основата на стъблото - морковите би трябвало да наподобяват плътни, само че в случай че сте ги засадили прекомерно близко едно от друго, някои може да са по-малки от другите. За да разроните почвата и да извадите зеленчука по-лесно, използвайте вила за копане.

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР