Ако въглищните централи спрат работа последствията ще са непредсказуеми и

...
Ако въглищните централи спрат работа последствията ще са непредсказуеми и
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Ако въглищните централи спрат работа последствията ще са непредсказуеми и тежки

Ако въглищните централи спрат работа следствията ще са непредсказуеми и тежки. Това предизвести енергийния специалист доктор Иван Хиновски в предаването „ Денят онлайн " по Нова нюз.

По думите му 60% от брутното произвеждане на електрическа енергия идва от ТЕЦ-овете, които избавят ситуацията, в случай че не работят другите мощности.

Той акцентира, че би трябвало да се откри опция, само че не вижда в близко бъдеще по какъв начин това ще се случи.

Според Хиновски Европейска комисия е нарушила контракта със страните-членки във връзка с зеления преход. В контракта, с който са се заели държавите-членки санкцията е била доста по-ниска, в сравнение с плащаме в този момент.

„ Има група ТЕЦ-ове, които са в така наречен парещ запас. Нужни са им до 30 мин., с цел да доближат оптималната мощ. На настоящия стадий се счита за апокалиптично да се спрат ТЕЦ-овете. Това е технология, която не се схваща от хората, настояващи за зелен преход.

„ Има два сюжета, в случай че закрием въглищните си централи - бихме могли да получим помощ от прилежащите страни, в случай че те не са в дефицит и ще се почувства цената на борсата. Ние ограничаване няма да почувстваме, тъй като сме в Европейски Съюз. Няма да го усетим. Не бива да се стига и до режим на тока. Това ще е сериозно за енергийната ни сигурност ", изясни специалистът.

Според доктор Иван Хиновски при либерализацията на пазара нещата ще бъдат съвсем идентични за нас потребителите. „ Тези фондове, които в този момент са подпомагали централите, в този момент ще подкрепят един фонд. В него ще има приходи и от свръхпечалбите. Сметката не е толкоз сериозна. Има други опасности - редом с тази либерализация би трябвало да се дефинират кои семейства ще се подкрепят. Има формулировка, само че административната системата е доста бавна. Ние даваме помощи на калпак, вместо бедните да получават тези помощи ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР