Ако общата концентрация на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата спадне

...
Ако общата концентрация на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата спадне
Коментари Харесай

Пандемията прочисти атмосферата, но замрялата икономика може да обърне всичко

„ Ако общата централизация на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата спадне доста вследствие на коронавирусната рецесия, това ще е за първи път в историята на измерванията от 50-те години на предишния век. Ние обаче не чакаме нещо сходно. ”Думите на на американския академик Ралф Килинг, началник на стратегия за разбор на атмосферата на Земята свидетелстват за песимизъм в научната общественост по тематиката през последните седмици, написа чешкото електронно издание Lidovky.cz.

Но истината е, че затихването или прекъсването на производството и всички типове превоз през последните седмици провокираха невиждан спад на излъчванията. Според разбор на френска консултантска компания, абсолютният размер на замърсителите в Европейски Съюз при ежедневно сравняване е паднало с едвам доловими 58%. Токсичните азотни оксиди, главният източник на които са моторите с вътрешно горене, са достигнали невиждано равнище. А въздушният трафик в света падна до една трета.

Сателитни фотоси, сравняващи равнищата на замърсяване над обитаемоте центрове по света през март 2019 година и 2020 година демонстрират понижаване на излъчванията от порядъка на десетки проценти. И няма значение дали е Лос Анджелис, Делхи, Лондон или Севернобохемският басейн с кафяви въглища. Сега светът просто диша доста по-добре.

Намалението на производството на въглищни централи в Китай през февруари 2020 година (когато в страната завърши коронавирусната криза) беше равно на общото произвеждане на приблизително огромна европейска страна. Примерът с Китай обаче, е обезпокоителен: незабавно откакто рестриктивните мерки поради COVID-19 там паднаха, кривите на централизация на нездравословни излъчвания се върнаха в остарелия коловоз.

Според Глен Питърс, началник на Центъра за климатични проучвания в Осло през идната една година държавните управления и интернационалните институции ще имат напълно разнообразни опасения от опазването на климата. Всички стратегии ще се съсредоточат върху изкореняването на COVID-19 и най-много върху рестартирането на стопанската система ", написа Financial Times, цитирайки специалиста.

„ Атмосферата в обществото е изцяло друга спрямо последната международна рецесия при започване на века (…) Ясно е, че ролята на националните страни ще се усили след пандемията. Освен че ще се пробват да възвърне стопанската система, държавните управления просто няма да може да подценяват климатичния аспект, тематиката към този момент е прекомерно дълбока в обществото “, счита обаче Рейчъл Кайт, декан на Института по право и дипломация на Флетчер в Масачузетс, Съединени американски щати.

Въпреки това може да настъпи закъснение в опазването на околната среда. Например договарянията, ориентирани към реализиране на съответен график за европейската „ зелена договорка “ (амбициозна стратегия, оповестена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за понижаване на парниковите газове в Европейски Съюз с 50 % до 2030 г.), към този момент са спрени.

Друга огромна спонсорирана от Организация на обединените нации климатична конференция, която трябваше да се организира в Шотландия през ноември 2020 година, беше отсрочена до идната година заради ковид. А Конгресният център в Глазгоу, където тя трябваше да се състои, бе трансфорат в спонтанна болница за пациенти със заболяване от COVID-19.

Потискането на човешката активност поради пандемията е като великански опит, който съгласно Джеймс Лий, професор по атмосферна химия в Университета на Британски Йорк, ще ни научи на доста „ Например превозът е редуциран до най-малко, само че електроцентралите не престават. Това в никакъв случай повече няма да се повтори. И скоро ще забележим следствията “, споделя ученият.

Пандемията може би ще разклати някои от общите хрумвания. Немският ежедневник Die Welt проучва данни от станции, които мерят концентрациите на CO2 в няколко немски градове. Поради доста по-ниския трафик се чакаха и доста по-ниски равнища на замърсяване, само че това не беше доказано на някои места. Според немските специалисти обаче тези, които биха желали да омаловажат въздействието на автомобилния трафик върху качеството на въздуха въз основа на тези данни, би трябвало да изчакат: дълготрайните измервания ще покажат огромна взаимозависимост ", написа lidovky.cz /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР