Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до

...
Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината

Очаква се България да покрие критерия за ценова непоклатимост до края на годината, след което да насочи искане към Европейска комисия и ЕЦБ за правене на ексклузивен конвергентен отчет, съгласно Министерството на финансите.

Служебният заместител министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова се срещна през днешния ден с ръководещия шеф на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя в Люксембург, където е за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), оповестиха от МФ.

" Заедно ще проправим пътя към еврозоната ", съобщи Пиер Граменя по време на срещата. Вицепремиерът Людмила Петкова показа напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото в България и настоящото макроикономическо и финансово положение на страна. България чака да покрие критерия за ценова непоклатимост до края на годината, след което да насочи искане към Европейска комисия и ЕЦБ за правене на ексклузивен конвергентен отчет. Пиер Граменя разиска обособените стъпки в процеса и се ангажира да обезпечи нужната поддръжка и експертиза досега на присъединение. " Това е следващ крайъгълен камък в общите ни старания за подсилване на Европа ", акцентира ръководителят на кредитора от последна инстанция.

Европейският стабилизационен механизъм е самостоятелна финансова институция, основана от страните членки на еврозоната в отговор на дълговата рецесия от 2012 година След приемането на единната европейска валута, България също ще стане акционер в ЕСМ, напомнят от МФ. В Управителния съвет на Механизма вземат участие министрите на финансите на страните членки на еврозоната, които са също и членове на Еврогрупата. Начело на Управителния съвет стои ръководителят на Еврогрупата. Освен това ЕМС има Съвет на шефовете и ръководещ шеф.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР