Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги

...
Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги
Коментари Харесай

Доц. Попиванов: Конфигурация без ГЕРБ ще е невъзможна, запазят ли се сегашните тенденции

Ако актуалните трендове се запазят и предизборната акция не ги промени, то можем да създадем внимателна прогноза, че или ще има държавно управление под някаква форма с поддръжката на ГЕРБ – било то съдружно, експертно, национално единодушие или друго, или няма да има държавно управление въобще и отиваме на нови избори.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Борис Попиванов, учител в катедрата по политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Политологът сподели, че акцията може да промени нещата, ако нещо трагично се случи и това повлияе на настройките, само че в случай че няма такова събитие, може да се окаже, че съставянето на кабинет би било по-трудно. Той уточни, че депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане ще бъдат с повече от 120 и това чисто аритметично демонстрира, че за останалите партии би било мъчно да сформират болшинство без поддръжка от тези три партии.

Политологът съобщи, че основна смяна в настройките няма и добави, че се вижда продължение на трендове, които през последните месеци са били регистрирани, както от социологически организации, по този начин и от политическите анализатори. Той уточни, че това са трендовете с последователно открояване на ГЕРБ като първа политическа мощ, с падащи резултати на участниците от досегашната ръководеща коалиция и с релативно нормализирани резултати за останалите политически субекти.

" Сформира се една много огромна група от политически партии, които варират в порядъка от 10% или малко по-малко, което в допълнение усложнява задачата по образуването на кабинет в идващия парламент ", сподели Попиванов.

Анализаторът посочи, че в изследването на „ Алфа рисърч ”, оповестено на 4 септември, има най-малко две политически сили, които са на ръба – Има Такъв Народ и „ Български напредък ”. „ За нито една от двете не можем да кажем занапред дали ще взе участие в идващото Народно заседание или не ", сподели Попиванов. Той съобщи, че това се дължи освен, тъй като тези изследвания имат характера на моментна фотография и те не могат да отразят по какъв метод по какъв начин ще повлияе акцията на вота на гласоподавателите, само че и поради интензивността в изборния ден. Той добави, че интензивността мощно въздейства на политическите сили, които се двоумят към бариерата за влизане в Народното събрание.

„ Колкото по-ниска е интензивността, толкоз по-голям е техният късмет ”, сподели Попиванов.

Анализаторът сподели, че занапред мъчно можем да кажем сигурно какъв брой партии ще има в идващия парламент, само че на този стадий, броят им варира сред 6-8 – такива са прогнозите и на „ Тренд ”, и на „ Алфа рисърч ”, и на „ Маркет линкс ”.

" Следващият парламент ще е не по-лек като настройка и процесът по основаване на коалиция ще е по-сложен ", безапелационен е Попиванов.

Той разяснява и процентните резултати, които са получили и водачите на партиите.

Попиванов сподели, че нарастване и динамичност има, само че той не счита, че можем да създадем съществени заключения въз основата на лидерските рейтинги.

" Даже бихме могли да кажем, че в доста висока степен лидерските рейтинги подхождат на рейтингите на партиите. Лидерите сами по себе си не прибавят социална тежест върху партиите, а назад ", изясни той. Политологът съобщи, че значително гласоподавателите към този момент разпознават партиите с водачите и доверието към партиите е съвсем равнозначно на доверието в водачите, което надалеч не постоянно е било по този начин в предишното.

Попиванов изясни и на какво се дължи процентният спад на Румен Радев. Той уточни, че това е обикновено следствие от политическото напрежение в България през последната една година.

" В първите месеци на втория си мандат Радев се стремеше да съставлява нещо като обединителна фигура, на средищно поле на всички публични политически сили, които желаят да се разделят с досегашния модел на ръководство, прочут под името ГЕРБ-ДПС. В хода на късия мандат на кабинета „ Петков ” до момента, разминаването сред част от тези сили и президента Радев, както и рецензиите и взаимните обвинявания, направиха тази отдалеченост сред президент и подкрепящи го политически сили прекомерно значима ", сподели политологът.

Попиванов изясни, че спадането на процентната поддръжка на Радев е логически развой, само че по-интересното и по-важното е, че този спад не е изключително фрапантен и не съставлява срив. " Той съставлява равнене на стойностите, което следва едни президентски избори. Както знаем в първите дни на всеки мандат – било то президентски или управнически, резултатите постоянно са по-високи ", уточни той.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР