Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години,

...
Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години,
Коментари Харесай

Американска компания представи първата в света ваксина за пчели

" Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува единствено 4 години, преди да изчезне и то. "

Това изявление на Айнщайн показва смисъла, което тези инсекти имат за естествената екосистема. Но напоследък на медоносните пчели изобщо не им е елементарно, сочат редица изследвания. В резултат на изменението на климата, унищожаването на местообитанията им, използването на пестициди и заболяванията броят на един от най-важните опрашители на планетата през последните години фрапантно понижава. А това, както излиза наяве от заключението на великия академик, е неприятно предвещание за нас, хората, напомнят от Engadget и показват, че в Съединени американски щати, да вземем за пример, медоносните пчели са от значително значение заколо 1/3 от плодовете и продуктите, които американците употребяват.

Но положителната вест е, че решението на един от проблемите, засягащи медоносните пчели, е на път да стигне до фермерите, откакто предходната седмица Министерството на земеделието на Съединени американски щати даде условно утвърждение за ваксина за пчели. Биотехнологичната компания Dalan Animal Health е създала профилактична ваксина за отбрана на медоносните пчели от заболяването американски гнилец. Препаратът съдържа мъртви ларви на Paenibacillus - бактерията, която предизвиква болестта.

За благополучие, имунизацията няма да изисква пчеларите да бодат цели колонии от инсекти с най-малката спринцовка в света, показват от медията. Вместо това използването на лекарството става посредством смесването му с храната за пчелите-работнички. Ваксината прониква в " пчелното млечице ", с което търтеите хранят своята майка, а по-късно нейното поколение се ражда с имунитет против нездравословните бактерии.

Важен теоретичен пробив

Тази ваксина е окачествявана като значим теоретичен пробив по няколко аргументи. Както изяснява The New York Times, до момента учените смятаха, че е невероятно насекомите да получат имунитет против заболявания, защото те не създават антитела като хората и животните. Въпреки това, откакто разпознали протеина, който провокира имунен отговор при пчелите, откривателите доближават до извода, че могат да защитят цялостен кошер посредством обработката на една единствена майка.

Ваксината е и доста по-хуманно средство за лекуване на американския гнилец. Заболяването може елементарно да унищожи едновременно пчелни фамилии с до 60 000 пчели и постоянно оставя пчеларите пред един-единствен избор - да изгорят инфектираните кошери, с цел да спасят каквото могат.

Д-р Анет Клейзър, основен изпълнителен шеф на Dalan, разяснява пред The Times, че компанията се надява да употребява имунизацията като тестов план за създаването на лекувания за други заболявания по медоносните пчели.

" Пчелите са селскостопански животни и би трябвало да разполагаме със същите модерни средства за грижа и отбрана, с които разполагаме за нашите пилета, котки, кучета и така нататък Сега ще променим промишлеността в това отношение “, безапелационна е тя.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР