Силно заразен птичи грип ходи по кравите откриха в САЩ,

...
Силно заразен птичи грип ходи по кравите откриха в САЩ,
Коментари Харесай

Паника зад Океана: Откриха силно заразен птичи грип при кравите

Силно инфектиран птичи грип върви по кравите откриха в Съединени американски щати, оповестява немското издание „ Шпигел “.

Все повече бозайници по света се заразяват с вируса. Изследователите са обезпокоени, а специалисти от Световната здравна организация (СЗО) предизвестяват фермерите да са бдителни.

Заразата, която не може да бъде овладяна зад Океана, буди паника както измежду учените, по този начин и измежду потребителите на млечни артикули. През последните три седмици броят на американските щати, в които са открити крави, инфектирани с птичи грип, се е нараснал от шест на осем.

 Камион изсипа умъртвени пилета от плантация с птичи грип в Хасково (СНИМКИ) България 2 мин. Камион изсипа умъртвени пилета от плантация с птичи грип в Хасково (СНИМКИ)  Огнище на птичи грип в Хасково Светът 2 мин. Огнище на птичи грип в Хасково  Нов случай на птичи грип при човек в Тексас Светът 2 мин. Нов случай на птичи грип при човек в Тексас  Огнище на птичи грип в Брезово България 2 мин. Огнище на птичи грип в Брезово  Камион изсипа умъртвени пилета от плантация с птичи грип в Хасково (СНИМКИ) България 2 мин. Камион изсипа умъртвени пилета от плантация с птичи грип в Хасково (СНИМКИ)  Огнище на птичи грип в Хасково Светът 2 мин. Огнище на птичи грип в Хасково  Нов случай на птичи грип при човек в Тексас Светът 2 мин. Нов случай на птичи грип при човек в Тексас  Огнище на птичи грип в Брезово България 2 мин. Огнище на птичи грип в Брезово

Здравните управляващи в Съединени американски щати изясняват, че пастьоризираното мляко евентуално не е опасност за хората, само че капчици прясно мляко върху оборудването за доене може да разпространят вируса в цялото стадото.

В едно американско изследване, оповестен на 16 април тази година, се оповестява за откриването на вируса в сурово мляко от инфектирани крави. Федералните управляващи на Съединени американски щати обявиха преди дни, че вирусът е открит даже в белодробната тъкан на очевидно здравите крави, т.е. евентуално има доста животни с безсимптомно протичане на болестта.

Служители на Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) потвърдиха на брифинг за медиите, че геномен материал от грипен вариант А(H5N1), който предизвиква епидемията, е бил открит в мляко, продавано в питателните магазини.

Снимка: iStock

Откриването на вирусни частици в млякото, продавано на потребителите, допуска, че птичият грип при кравите може да е „ по-широко публикуван, в сравнение с се смяташе в началото “, споделя ученият по храни Диего Диел от университета „ Корнел “ в Итака, Ню Йорк.

Засиленото наблюдаване и тестването в мандрите би трябвало да бъде значима част от ограниченията за надзор в бъдеще “, изяснява той пред списание „ Нейчър “ Изданието преглежда последствията за човешкото здраве и по какъв начин ще се развие тази зараза в бъдеще.

От FDA прецизират, че към момента няма мотив за суматоха. Тестовете, които те употребяват за инспекция на млякото в питателните магазини, улавят вирусна РНК, т.е. откриват фрагменти от вируса, само че пробата не прави разлика сред жив вирус и останки от мъртъв вирус. „ Млякото се пастьоризира и на практика това би следвало да отстрани заплахата за хората “, безапелационен е специалистът в тази област Никол Мартин от университета „ Корнел “.

Снимка: iStock

Въпреки всичко обаче болестта буди паника, тъй като от време на време се рапортуват разнообразни огнища в Азия, Северна Америка, Южна Америка и даже в Европа. Наскоро беше записана инфекции при морските лъвове в Перу и Чили, при морските слонове в Аржентина, както и при лисиците в Канада и Франция.

Последните докладвани огнища на птичи грип у нас са от средата на април. БАБХ установи болестта във ферми за развъждане на кокошки в село Войводово (област Хасково) и в село Върбица (област Велико Търново). На този стадий няма данни да има птичи грип по кравите у нас.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР