Ако има нещо, в което управляващите нямат нито мярка, нито

...
Ако има нещо, в което управляващите нямат нито мярка, нито
Коментари Харесай

Да си поръчваш закони като тройка кебапчета

Ако има нещо, в което ръководещите нямат нито мярка, нито позор, това е законодателният популизъм. Няма трагедия, няма огромен гаф, няма огромно разобличаване или скандал, за които някой от властта да поеме отговорност. Винаги първият, а постоянно и единствен отговорен е законът. Без значение дали единствено преди една година същият този закон е бил променян от същите тези, които в този момент тичат към тв студиата да коментират следващия план. И 

 

се пристъпва към следващото " обезчестяване "  на съответния нормативен акт,

 

най-често по премиерска поръчка. Борисов го прави се лекотата, с коята поръчва тройка кебапчета и ги получава на часа.

Ситуацията след нещастието с журналиста Милен Цветков не направи изключение. Веднага по-късно министър председателят си поръча по-високи санкции за дрогираните водачи.

„ Трябва да се намерения за доста по-тежка глоба за използвалите опиати. Досега те минаваха в друга доктрина “, уточни министър председателят. По думите му от случилото се трябва да се изведат поучения, защото постоянно е имало проблем с водачите, които карат дрогирани. „ Особено в случай че са смесвали опиати “, добави Брисов. Така и не стана ясно нито за каква друга доктрина става дума, нито каква тъкмо разлика би трябвало да направи законът между надрусания с един опиат и този с коктейл от упойващи. Часове по-късно се появи план за промени в Наказателния кодекс,  който даже беше импортиран в Народното събрание. Най-абсурдното беше, че  авторите и вносителите обясниха в претекстовете си, че от сходни промени в действителност изгода може би няма да има.

Първо, правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че и   в този момент са свръхвисоки наказванията за пътно-транспортни катастрофи след приложимост на опиати, само че все пак ГЕРБ ще предложи тяхното нарастване. После разясни, че юристите на ГЕРБ са обсъждали въпросите " цели 4 часа ". Като оставим настрани по какъв начин се написа закон единствено за няколко часа, да казваш, че то така и така в този момент са високи наказванията, но като е споделил министър председателят....

Очевидно става дума за наистина неуместна законодателна техника.

Друг от юристите на ръководещите - Красимир Ципов, също роди забавно пояснение какво постанова повишението на наказванията:   " Въпреки че през последните години са произнесени голям брой неоправдателни присъди с огромни периоди, явлението продължава. За три години има няколко хиляди заявителски материала и по тази причина за предварителна защита наказването би трябвало да се увеличи ",

От претекстовете към законопроекта за промени в Наказателния кодекс на ГЕРБ става ясно, че съгласно вносителите  над 6000 дрогирани водачи са осъдени за последните три години.   " През последните години се вижда трайна наклонност за увеличение на формираните каузи против водачи на пътни транспортни средства след приложимост на опиати. С 600 повече са наказаните за 2019 година по отношение на 2017 г През 2017 година са прегледани 1553 каузи, като от тях 1436 са приключили с неоправдателна присъда. През 2019 година делата да 2238, а неоправдателните присъди са 2073. През 2018 година общият брой на делата е 2695, а неоправдателна присъда са получили 2537 ". 

Това са точно 6046 наказани водачи, при които е открита приложимост

Депутатите не показват какъв брой от тези присъди са условни, само че най-вероятно, в случай че не всички, то е несъмнено, че те са преобладаващи. Както и тези, в които е постановена единствено пробация.

Според вносителите през въпросните три години, едвам 10 лица са оправдани по такива каузи, а прекратените наказателни производства са под 60. Това показвало, че " причинителите на сходни действия получават обективни санкции,

само че не понижават записаните ПТП, както и броят на потърпевшите лица

Тогава на какво съображение се счита, че при още по-тежки санкции ще намалеят перстапленията?! 

Още по-абсурдно е друго пояснение на вносителите, с което се стимулират измененията в Наказателен кодекс. В мотивете е записано, че за 2017 година Министерство на вътрешните работи е записало 2743 заявителски материали за ръководство на МПС след приложимост на опиати, а през 2018 година те били към този момент 3271. " Изводът, който следва да се направи и, че макар завишението на наказванията на Наказателен кодекс и Закона за придвижване по пътищата, продължава осъществяването на административни нарушавания и незаконни действия ", пишат самите депутати.

Именно през 2017 година наказванията бяха нараснали, само че броят на дрогираните водачи също се е нараснал. 

Повече от явно е, че става дума за верига от проблеми, които в комплекс водят до същинска зараза. 

 

И единствено част от нея се хваща от тестванията на Министерство на вътрешните работи и от правосъдните решения

 

Първо, тъй като тестванията са малко, второ, защото рядко се употребяват. От всички проучвания и интервенции за определяне на шофиране след приложимост на дрога се стига до едни резултати - от 100 тествани при 50 се откриват следи от опиати. Истина е, че всекидневно такива акции се вършат по отношение на тъкмо избрани групи - млади хора със скъпи коли пред заведения в нощните часове. Но всеки и самичък може да пресметне какъв брой в действителност са хората, които ръководят след приложимост на дрога, в случай че 6000 са хванатите. В пъти повече, като включим и хората, които са се отървали с следващия рушвет. 

Решенията стартират от предварителната защита, минават през тежки финансови санкции, битката с разпространяването на наркотиците и чак тогава се стига до тежките санкции за шофиране.

Основният проблем не е в неналичието на санкции, а в тяхното налагане .

Както и в необятно отворената от депутатите ножица - наказването сега е от 3 до 15 години.  Още тук е заложен както субективизмът, по този начин и опциите за заобикаляне на главната цел - предварителна защита и правдивост. И голямата част от тези присъди са или условни, или с пробация?

Със законодателен популизъм може и да заблудиш някой и различен гласоподавател, само че до идната покруса. 

 

КАКВО КОНКРЕТНО съдебна експертиза ПРОМЕНЯ С ПРОЕКТА НА ГЕРБ?

Законопроектът за промени на Наказателен кодекс е подписан от Красимир Ципов, Десислава Атанасова и председателя на правната комисия Анна Александрова. С него се подвигат доста от наказванията, свързани с алкохол и дрога.

Ако злополуката е породена в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции и се е стигнало до гибел, се предлага минималното наказване да бъде 5 години отнемане от независимост, а не - 3, както е сега. В изключително тежки случаи ГЕРБ предлага минималното наказване да бъде 6 години затвор, а не - 5.  Така се счита, че няма да има условни присъди. Нещо, което обаче при българската система за санкции не е тъкмо по този начин. Иначе оптималните санкции не се трансформират - в първия случай остават 15 години отнемане от независимост, а във втория - 20.

Предлага се наказванията за породена гибел при ПТП да се увеличат на отнемане от независимост от 3 до 8 години, а при изключително тежки случаи - от 4 до 12 години. В момента наказванията са надлежно от 2 до 6 години и от 3 до 10 години затвор.

Ако злополуката е породена в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции и се е стигнало до тежка или междинна телесна щета, ГЕРБ предлага наказването да е от 2 до 8 години отнемане от независимост, а в изключително тежки случи - от 3 до 12 години. В момента наказванията са надлежно затвор от 1 до 6 и от 2 до 10 години.

ГЕРБ предлага и да се усилят глобите за шофиране в нетрезво положение. П ри централизация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда се предлага отнемане от независимост от 1 до 5 години и санкция от 500 до 1000 лева В момента оптималното наказване е 3 години затвор, а глобата - от 200 до 1000 лева. При централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда и след неоправдателно решение, което идва след второ улавяне, се предлага наказване от 2 до 6 г. затвор и санкция от 1000 до 5 хиляди лева В момента наказването е от 1 до 5 г. затвор и санкция от 500 до 1500 лева

Който ръководи МПС след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, ще се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 5 г. и санкция от 1000 до 5 хиляди лева Максималното наказване в този момент е 3 г. затвор, а глобата - от 500 до 1500 лева. Ако действието е осъществено наново, се предлага лишаването от независимост да е от 2 до 6 г. и санкция от 2 до 10 хиляди лева В момента пандизът е от 1 до 5 година, а глобата - от 500 до 1500 лева

Съд ще дефинира наложително непоколебим режим на изтърпяване на наказването, когато става дума за умишлени закононарушения,  за които съдът е определил затвор и е постановил наложително лекуване заради алкохолна и/или наркотична взаимозависимост. Това пък е смяна в закона за осъществяване на наказванията, която се прави със същия проект за изменение на Наказателен кодекс. Тя ще важи да вземем за пример за случаи като този с нещастието с журналиста Милен Цветков.  Ако издържи в съда настоящето обвиняване на прокуратурата против лидера на автомобила, причинил злополуката и в случай че изменението мине през Народното събрание, причинителят ще лежи при непоколебим режим с опция за наложително лекуване, което евентуално ще е в психиатрично поделение на затворническата болница. 

ГЕРБ предлага и промени в Закона за придвижване по пътищата,  с които при отвод от тест за опиати или проучване за алкохол на водачи с централизация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда,  прекратяването на регистрацията на пътно транспортно средство да е за период от 1 до 5 години.  В момента прекратяването е от 6 месеца до година.  Предлага се и при шофиране след приложимост на алкохол свидетелството за шофиране да се лишава за по-дълъг интервал от време, а санкциите - да са по-големи. Глобите скачат в някои от случаите до 4000 лева
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР