Ако експертизата докаже незаконния произход на артефактите, открити в офиса

...
Ако експертизата докаже незаконния произход на артефактите, открити в офиса
Коментари Харесай

Международни експерти решават за одържавяване на античната колекция на Божков

Ако експертизата потвърди противозаконния генезис на артефактите, открити в офиса на Васил Божков, те ще бъдат иззети. Това разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева и добави, че на първи октомври е приключило следствието на предмети, които имат качествата на културно-исторически наследства от постройката на ул. " Московска ".

" Колекцията на Божков ще бъде оценена от интернационалните специалисти. От тяхното умозаключение за антиките ще зависи дали противозаконната му сбирка ще бъде оповестена за обществена държавна благосъстоятелност ", сподели още тя.

" Достъпът на проверяващите органи бе обезпечен от чиновници на Фондация " Тракия ". Намерените предмети, носещи белезите на културно-историческо завещание, са 6778 броя ", разясни още Милена.

Тя показа също по този начин, че всички дейности по следствието са осъществени при прецизно съблюдаване на процесуалните правила.

" Вещите са предадени към Министерството на културата, НИМ и НХА. Охраняват ги чиновници на Министерство на вътрешните работи, изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева. - Само 212 от откритите предметите са регистрирани. Прокуратурата смята, че са нелегално добити от иманяри от цялата страна. Кашоните, в които били съхранявани, са открити бележки с разнообразни географски области от страната ".

От прокуратурата прибавиха, че 6566 от културните полезности, открити в офиса на Божков, са нелегално добити.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР