Агресията на Русия срещу Украйна и страданията на обикновените хора

...
Агресията на Русия срещу Украйна и страданията на обикновените хора
Коментари Харесай

Как Трети март свързва България и Украйна

 Агресията на Русия против Украйна и страданията на елементарните хора там (включително и на бесарабските българи) отвори въпроса дали България би трябвало да чества на Трети март. За страдание Родината по този начин и не може да случи на празник, който да е чисто български и който сплотява всички в обществото. До 1989 година, да вземем за пример празнувахме Девети септември - окупацията на Родината, осъществена от непозната, вражеска мощ, която ни отдели от мястото, което заслужавахме - „ западния свят “ и ни изпрати да се развиваме в... калта.

В началото на измененията, когато огънят на свободата в обществото беше доста мощен, тогавашният президент Желев направи това, което доста хора искахме – смени датата на националния ни празник с този на Трети март. Тъй като самият Желев беше роден на трети март, се шегувахме, че е решил да направи рождения си ден – народен празник. Във всеки случай тогава бяхме удовлетворени, тъй като направихме една сериозна крачка по пътя на националното си достолепие. Трети март изглеждаше и подобаваща дата за обичайна невзискателност и благодарността на българите. Само че... през идващите години историци и общественици, които обичат Русия (и СССР) повече от България, поставиха големи старания да унижават българите, в това число с Трети март. Всяка година към тази дата всички канали на връзка заливаха обществото, че българинът е бил плебей и се натъртваше плебей, плебей, плебей... Защото в случай че си плебей, значи имаш избавител и в случай че си заслужен, би трябвало постоянно да си признателен на този избавител, без значение какво и какъв брой ти предизвиква той.

В интерес на истината, всичките тези, който с голи гърди и кървясъл възторг браниха робството като „ Матросов на амбразурата “ услужливо пропускаха да напомнят, че след Първата международна война, живеещият в компликация български народ, отдели от залъка си, с цел да нахрани гладуващите в Поволжието руснаци. А да се каже истината, че... освободителят... се е борил – срещу българщината, че е подкрепял във всяко нещо враговете на България... това беше посрещано с безумен писък и обети. Явно идеята на българско обединяване и починалите за нея нямаха стойност, тъй като Русия беше срещу това.

Какво е Трети март?

Трети март е датата, на която е подписан един контракт, който не е имал никакви последици; контракт, който не е създал никакво действие; който подписалите го са знаели, че е мъртвороден. Нещо повече- българи, които бяха убити от руснаците, тъй като имаха вяра в Трети март и се бориха за това, което беше той за тях – да вземем за пример лидерът на Кресненско-Разложкото въстание, погубен от съветските офицери Войткевич и Калмиков. Във всеки случай Трети март и написаното в контракта беше нещото, което изпълваше желанието, проектите и фантазиите на българите. Но Трети март не е единствено 1878 година На тази дата, през 1886 е подписан Букурещкият мир, с който смазаният в Сръбско-българската война вероломен шумадийски агресор може да си отдъхне. Неговите настойници го избавиха от болката на достойното и безстрашно българско оръжие. В интерес на истината, тогава Сърбия атакува България, тъй като Русия я окуражи.

На Трети март 1918, в Брест-Литовск, българският народ се избавя от последните (към тогавашния момент) утопии, а агресорът, който посвети няколко десетилетия на помощ за враговете на България, а след това я атакува в тил, е заставен с подписа си да признае своя провал. В подтекста на Трети март 1878 и 1918 година и Украйна,може да се напомни и нещо друго. Действително, Руската империя стартира войната, с цел да извърши своите геополитически проекти. Но елементарните бойци имаха вяра, че се бият за освобождението на своите братя. А голяма част освен от мобилизираните, само че и от тези съвсем 12 000 починали бяха точно украинци. Изразявайки своята признателност България е в дълг на украинците, тъй като някак свенливо и апропо ги загатваше, макар че главната бойна мощ беше набрана точно всред тях. Част от дълга си към украинците България връща точно на 3 март 1918 година На тази дата Русия, която се явява агресор във връзка с България в Първата международна война, капитулира пред Родината ни и пред нейните съдружници. А една от клаузите на този интернационален контракт е точно Украйна. Сключеният интернационален контракт (който за разлика от Санстефанският не е мъртвороден и е признат) признава и прогласява Украйна.

Трети март е дата, изпълнена с страст и пристрастеност. Трети март с изключение на всичко останало е дата, която свързва и България, и Украйна. Честит Трети март!

Адвокат Станислав Станев е член на Адвокатска гилдия - Пловдив и лекар по интернационално право.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР