Агресивни кучета пазачи разкъсват на парчета домашни любимци на столичани,

...
Агресивни кучета пазачи разкъсват на парчета домашни любимци на столичани,
Коментари Харесай

Агресивни кучета разкъсват домашни любимци в Борисовата градина. Институциите са безпомощни

Агресивни кучета пазачи раздират на части домашни любимци на столичани, дръзнали да влязат в дълбините на Борисовата градина. Имотът, в който се намират животните, е частен, а притежателите на рисковите кучета нехаят. Единственото решение е в ръцете на институциите - Столичен инспекторат, Прокуратура, Министерство на вътрешните работи. Но дейностите им се свеждат само до чиновническо равнище.
Казусът с проблематичните кучета не е нов, само че следващата преживелица още веднъж провокира социална реакция.

Този път в случая взе участие Иво Прокопиев, чието куче е било убито от нападателните кане корсо в затворената от години къпалня " Мария Луиза ". Това е минимум четвъртият сходен случай. Инцидентът е станал в неделя, когато бордър колито на Прокопиев - Руби, се промъкнало през оградата на къпалнята, тъй като видяла две кучета вътре.



“Още предходната година през лятото имаше три сходни случая, които бяха в доста къс времеви откъслек. Последният беше с един сетер, изгубил се в региона на “Маймунарника”. Намериха го вътре в парцела и с хиляди ангажименти да не се подвига доста звук към случая, охранителите въпреки всичко са разрешили на притежателите да приберат мъртвото си куче”, описа пред FrogNews Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”.

След това била събрана подписка от притежателите на домашни любимци, която била показана пред виновните институции - Софийска градска прокуратура и Столична община.

“Резултатът бе, че Столичният инспекторат извърши инспекции. В единия случай бе открито само, че има кучета, които имат притежател, регистрация и ваксини и сътвориха наставления парцелът да се обезопаси. В другия случая споделиха, че оградата е крепко укрепена. Това не е по този начин. От инспектората са изпълнили отговорностите си проформа”, безапелационен бе Гечев.

Според него въпрос на време е да се стигне и до по-фатален случай.

“Собствениците на кучетата са охранителите. Притеснителното е, че те не виждат причина да имат надзор над животните си. Пускат ги нощем и през почивните дни, когато има доста хора в региона. Оградата е такава, че вътре може да влезе малко дете. От едната страна е засипана и със сухи клони, което пък оказва помощ на животните да излязат на открито, в случай че имат вярната мотивация за това. Явното безучастие на институциите е притеснително. Предпочитат да го карат чиновнически. Гамен, решил да се направи на “голям” пред приятелите си може да влезе вътре, в случай че щете. Тогава може да стане и огромна пакост, която е закононарушение съгласно Наказателния кодекс. Би било редно полицията да предприеме ограничения. За страдание те постоянно се взимат постфактум, когато белята към този момент е станала”, безапелационен беше Гечев.

По думите на Столичния инспекторат обаче е било направено всичко, което е съгласно техните пълномощия.

“Проверка е осъществена през лятото на 2019 година Тогава е открито, че кучетата не демонстрират експанзия и оградата е железна и плътна. Как да влезе дете? Не може, разбирате ли? Столичният инспекторат има пълномощията да прави инспекции единствено на публични места. Става дума за частен парцел. Пуснали са чиновниците ни на благосклонност. Кучетата не са напускали парцела. Имат регистрация и чипиране. Това, което се изисква от нас, е свършено. Направили сме своята инспекция и сме установили това, което се изисква от нас - че кучето има всички документи, отглежда се съгласно правилата”, безапелационни бяха и от Столичния инспекторат.

Явор Гечев обаче твърди, че казусът се неглижира.

“Елен Герджиков бе единственият човек с съответна реакция по отношение на този парцел. Това е един от частните парцели в Борисовата градина, които обаче просто пустеят. Може би притежателите им чакат удобен миг да стартират строеж”, счита Гечев.

Герджиков е ръководител на Столичния общински съвет. По време на съвещанията той неколкократно е повдигал въпроса за бъдещето на остарялата къпалня “Мария Луиза”. Намеренията са парцелът да се отчужди или изкупи от частния притежател и по този метод да стане общински. Срещу проектът обаче е имало много възражения.

“Този случай е следващият мотив да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува подобен голям пустеещ обект. Още повече, че тук става дума за публичен басейн и спортни уреди с над 80-годишна история. Това също е закононарушение и то против всички нас - жителите на София.

След като толкоз доста години (от 2006-та) мажоритарният притежател не откри икономическа логичност да възвърне къпалнята, откакто явно държи на желанието си да влага, единствено в случай че му бъде разрешено в допълнение застрояване (нещо, което Столична община неколкократно отхвърли като възможност), мисля, че е време Столичният общински съвет като принципал на миноритарния притежател (Софийски имоти) да разпореди на своето комерсиално сдружение да договаря за изкупуване на мажоритарния дял на обективна пазарна цена, която отразява действителните функционалности на парцела. Ако сходни договаряния се провалят, би следвало да се намерения за възмездно отчуждаване. Законът планува такава опция при доказване на социална изгода. Според мен публичната изгода от действието на къпалнята по предопределение е явна за всеки, в това число и за българския съд”, написа в персоналния си профил във Фейсбук Елен Герджиков.



Екипът ни чака да се свърже с ръководителят на Столичния общински съвет.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР