Агенцията по заетостта отбеляза рекордно ниска безработица от 4, 2%

...
Агенцията по заетостта отбеляза рекордно ниска безработица от 4, 2%
Коментари Харесай

Ниска безработица, предстои засилен внос на работна ръка  

Агенцията по заетостта означи рекордно ниска безработица от 4, 2% през 2022 година. Малко над 20 хиляди представители на бизнеса са декларирали свободните места в Бюрата по труда.

" Завършва най-успешната година от позиция на търсещите работа. От началото на пандемията това е най-ниската безработица и най-големият растеж на заплатите. Имаме изследване, което сподели удвояване на фирмите, които считат да ревизират своя личен състав в посока надолу, само че към момента 86% считат да задържат личен състав, какъвто е, или да го усилят ", сподели членът на УС на Българската асоциация за ръководство на хора и на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на " България заран ".


Той предвижда, че през март-април може да има растеж на безработицата до 6-7%.

" Не чакаме трагични съкращения или банкрути на компании. Много е значимо какво ще се случи с спора в Украйна, той ще повлияе както на обстановката в България, по този начин и в Европейски Съюз. Няма вълна на съкращения, в противен случай. Сега през зимния интервал има огромно търсене на хора за туристическия отрасъл и още веднъж дефицит. Това, което следва през 2023 година, е засилен импорт на работна ръка, което към този момент е реалност. Трябва да свикнем с това, че ще виждаме хора от всевъзможни цветове и националности в цяла България ", добави Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това нещо хем има негативи, хем позитиви.

" Очакваме и вълна от връщащи се българи от чужбина - една от идеите, по която работихме доста интензивно тази година. Определено има наклонност за завръщане, а не просто единични случаи. Вълната с украинските бежанци поотмина и реализацията им е дребна. Имаме първи съветски бежанци, с които беседваме. Все още не е вълна, само че в случай че спорът продължи по-дълго време, чакам значителен брой руснаци да се насочат към България ", разяснява членът на УС на Българската конфедерация по заетостта.

И акцентира, че има голямо търсене на лекари, медицински сестри и учители.

" В IT сферата за първи път от години насам виждаме понижаване на търсенето. Във финансовата сфера имаше освободени хора и там търсенето не е толкоз огромно. Основната маса, която се търси сега, са по-ниско квалифицирани служащи, чиновници, оператори, складови служащи, които не доближават тотално. Дейности, които са свързани със счетоводството, ще бъдат автоматизирани ", добави той.

Георги Първанов сподели още, че растежът на заплатите следващата година ще е по-малък, в сравнение с е бил тази: " Не чакам да мине 10%, само че няма и да бъде нормалните 5-6%. За страдание, растежът на заплатите не съумя да настигне инфлацията. "

Попитан каква част от чиновниците са дали коледни бонуси на чиновниците си, той отговори: " Излезе изследване, което сподели, че настройката е да се даде бонус, а не нормалната 13-ата заплата. Не е загадка, че огромната част от заделените средства и за вложения, и за личния състав бяха изядени от растежа на цените на електроносители и първични материали. Компаниите направиха максимума. "

dnes. bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР