Агенцията по храните насочи за унищожаване близо 10 тона пилешко

...
Агенцията по храните насочи за унищожаване близо 10 тона пилешко
Коментари Харесай

Унищожават 10 тона пилешко месо от Полша, заразено със салмонела

Агенцията по храните насочи за заличаване близо 10 тона пилешко месо от Полша, инфектирано със салмонела. Става въпрос за няколко партиди замразени пилешки бутчета, които са арестувани още при влизането им в България и не са стигнали до комерсиалната мрежа, твърдят от Агенцията.

Това е първият подобен случай за тази година, само че казусът със инфектираното със салмонела полско месо е от няколко години, като през 2019-а тихомълком и без намесата на контролния орган до магазините у нас стигнаха над 100 тона пилешко със салмонела.

Това продължи и през 2020-а, когато десетки тонове инфектирано месо още веднъж влизаха от Полша в България, само че инспекторите от Агенцията реагираха по-бързо и пратките не стигаха до пазара.

Според специалистите България няма по какъв начин да спре вноса на пилешко месо от Полша, защото и двете страни са част от свободния европейски пазар.

Това, което може да се направи, е българските ветеринарни управляващи да затегнат оптимално контрола на границата ни.

Съгласно законодателството Агенцията по храните е изпратила съобщение по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи за уведомяване на полските способени управляващи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР