Администрацията на Вашингтон, въпреки ситуацията в Украйна, смята политиката на

...
Администрацията на Вашингтон, въпреки ситуацията в Украйна, смята политиката на
Коментари Харесай

САЩ: Китай e най-сериозното дългосрочно предизвикателство за световния ред

Администрацията на Вашингтон, макар обстановката в Украйна, счита политиката на Китай за най-сериозното предизвикателство за интернационалния ред в дълготраен проект. Това се споделя в извадки от речта на държавния секретар на Съединени американски щати, Антъни Блинкен, публикувана от пресслужбата на Държавния департамент през днешния ден, цитира dariknews.bg.

Както означи той, макар продължаващата съветска военна интервенция в Украйна, управляващите на Съединени американски щати „ ще продължат да се концентрират върху най-сериозното предизвикателство за интернационалния ред и то идва от Китайската национална република “. „ Китай е единствената страна, която има желание да промени интернационалния ред и възходящата икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност, с цел да направи това “, добави външният министър на Съединени американски щати.

Планирано е Блинкен да произнесе речта по-късно в четвъртък, която ще изложи основните точки от курса, който сегашната администрация на Съединени американски щати има намерение да поеме против Китай. Той ще очертае тактиката на администрацията на Байдън да надмине Китай през идващото десетилетие, като влага в сериозна инфраструктура и работи със съдружници за подсилване на сигурността на веригата за доставки, като в същото време предотвратява непредвидени рецесии, изяснява The Voice of America.

Според висши чиновници администрацията не се стреми да се „ отдели “ от Китай. Терминът се отнася до последователно спиране на икономическите и комерсиалните връзки сред Съединените щати и Китай и постоянно се чуваше по време на администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп.

„ Секретарят ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати не се стремят да отделят китайската стопанска система от нашата или от международната стопанска система “, разкрива неназован източник на медията от администрацията във Вашингтон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР