Членовете на Групата на седемте (Г-7) се ангажираха съвместно да

...
Членовете на Групата на седемте (Г-7) се ангажираха съвместно да
Коментари Харесай

Г-7 се договори да намали зависимостта от руските доставки на ядрена енергия

Членовете на Групата на седемте (Г-7) се ангажираха взаимно да понижат зависимостта от съветските доставки на нуклеарно гориво, с цел да основат " диверсифицирана верига за доставки на гориво, свободна от съветско въздействие ", се споделя в взаимно изказване, представено от „ Киев индипендънт “.


Въпреки напъните на Запада да се откаже от съветските енергийни доставки, Москва остава най-големият снабдител на обогатен уран на международния пазар.

Росатом, съветската държавна корпорация за атомна сила, обезпечава 30% от доставките на обогатен уран, закупени от Европейски Съюз, и 23% от тези, закупени от Съединени американски щати през 2022 година, се споделя в отчета на Кралския институт за обединени услуги (RUSI) от март.

" Отбелязваме продължаващите старания на страните, които експлоатират реактори с съветски дизайн, да реализират прогрес в обезпечаването на контракти за различно нуклеарно гориво и да понижат зависимостите, свързани с аварийни елементи, съставни елементи и услуги ", се споделя в изказването, оповестено след двудневната министерска среща на върха в Торино, Италия.

Членовете на Г-7 се споразумяха също по този начин да подкрепят страните, които се стремят да диверсифицират доставките си на гориво.

Изявлението беше оповестено в същия ден, в който Сенатът на Съединени американски щати одобри закон за възбрана на съветския импорт на обогатен уран.

Подписалите също по този начин осъдиха продължаващата окупация и милитаризация на Запорожската атомна електроцентрала в Украйна от страна на Русия, като по този метод се основават " съществени опасности за нуклеарната сигурност и сигурност с последствия за по-широката интернационална общественост ".

Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата нуклеарна централа в Европа, е под съветска окупация от март 2022 година насам.

През целия интервал на окупация централата неведнъж е била изключвана от украинската електропреносна мрежа заради съветски офанзиви против енергийната инфраструктура на страната.

Руските войски също по този начин са употребявали централата като платформа за нанасяне на удари по Никопол, ситуиран тъкмо от другата страна на язовир Каховка, и други украински селища наоколо. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР