Администрацията на САЩ се отказа от нови мегасанкции срещу Русия,

...
Администрацията на САЩ се отказа от нови мегасанкции срещу Русия,
Коментари Харесай

САЩ дадоха заден на мегасанкциите срещу Русия

Администрацията на Съединени американски щати се отхвърли от нови мегасанкции против Русия, съобщи Ройтерс. Официален Вашингтон счита, че може и да не се стигне до въвеждането на новите едностранни наказания против съветския военно-промишлен комплекс. Това заяви в понеделник говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, написа " Монитор ".

„ Днес информирахме Конгреса, че този закон (Законът за противопоставяне на съперниците на Америка чрез наказания, CAATSA) и неговото използване съдържа съветски военни продажби. Вярваме, че след влизането му в действие непознатите държавни управления ще се откажат от плануваните или оповестени покупки на военно съоръжение от Русия за няколко милиарда $ ", сподели Науърт. „ От тази позиция, в случай че законът проработи, по-късно въвеждането на наказания против съответни организации или лица може и да не се наложи, тъй като законодателството към този момент ще е послужило като възпиращо средство ", заключи тя.

В понеделник американското Министерство на финансите беше задължено да показа през Конгреса така наречен „ Кремълски лист “ - лист с длъжностните лица, политици и огромни предприемачи, дружно с разбор на връзките им с съветската власт. Списъкът съставлява част от така наречен Закон за противопоставяне на съперниците на Америка чрез наказания (CAATSA). От американското финансово ведомство акцентират обаче, че за момента имената от " Кремълския лист " не са застрашени от никакви финансови или други ограничавания, както и че покупко-продажбите им с американците ще останат непокътнати.

В “Кремълския списък” бяха имената на 114 държавни чиновници и ръководители на държавни компании, както и 96 олигарси. Позовавайки се на копие от документа, съветските организации разясниха, че след политическите фигури в листата са министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, министърът на превоза Максим Соколов, министърът на финансите Антон Силуанов, министърът на енергетиката Александр Новак, както и на естествените запаси и екологията Сергей Донской. Освен тях в листата влизат и други значими държавни фигури като вицепремиера Игор Шувалов, ръководителя на държавния уред Сергей Приходько, както и вицепремиерите Александър Хлопонин, Виталий Мутко, Аркадий Дворкович, Олга Голодец, Дмитрий Козак и Дмитрий Рогозин. Едни от най-големите имена в авиацонната промишленост - Юрий Слюсар (президент на „ Обединената авиостроителна корпорация “) и Виталий Савелев (генерален шеф на най-големия съветски авиопревозвач „ Аерофлот “) също попадат, дружно с президента на „ Руските железопътни линии “ Олег Белозеров.

Сред олигарсите са най-богатият човек в цяла Русия и съсобственик на голям брой крупни металургични предприятия Алишер Усманов, нефтеният магнат Роман Абрамович, някогашният съветски сенатор Сулейман Керимов, основателят на " Лаборатория Касперски " Евгений Касперский, ръководителят на най-голямата съветска банка „ Алфа Банк “ Петр Авен и шефът на ръководещата компания „ Интеррос “ Владимир Потанин. Към техните имена са и тези на предприемачи от съветския петролен бранш като шефа на „ Газпром “ Алексей Милер, ръководителя на „ Лукойл “ Вагит Алекперов и вицепрезидента на компанията Леонид Федун, главата на „ Русснефт “ Михаил Гуцериев дружно със сина си Саид Салам, както и други.

Още в понеделник представителят на съветския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков разяснява, че описът е опит да се повлияе върху изборите за държавен глава на Русия през март. Според него обаче " няма да има никакво въздействие ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР