Администрацията на Байдън иска да наложи 30-процентен данък върху електроенергията,

...
Администрацията на Байдън иска да наложи 30-процентен данък върху електроенергията,
Коментари Харесай

САЩ планира 30% данък върху енергията за добив на криптовалути

Администрацията на Байдън желае да наложи 30-процентен налог върху електрическата енергия, употребена за рандеман на криптовалути, и е присъединила предлагането в бюджета си за финансовата 2024 година.     В обява в блога на уеб страницата на Белия дом, представена от Reuters, администрацията публично показва концепцията си за данък върху силата за рандеман на цифрови активи (DAME), като изяснява, че желае да таксува фирмите за рандеман на криптовалути, защото те не заплащат за " цялостните разноски, които постановат на другите ". Те включват замърсяване на околната среда и високи цени на силата.    Криптодобивът има " негативни странични резултати върху околната среда ", изясняват от Белият дом, а тежестта на замърсяването, което генерира, " пада непропорционално върху кварталите с ниски приходи и цветнокожите общности ". В позицията се прибавя, че " постоянно нестабилното ползване на сила ", провокирано от този вид интервенции, може да увеличи цените на електрическата енергия за хората и да докара до спиране на услугите. Освен това локалните енергийни компании поемат риск, в случай че решат да модернизират оборудването си, с цел да създадат услугите си по-стабилни, защото добиващите криптовалути могат елементарно да се реалокират на друго място в страната и даже в чужбина.    

Отдавна не е загадка, че процесът на рандеман на криптовалути изразходва големи количества електрическа енергия. През април New York Times разгласява отчет, в който в детайли разказва количеството електрическа енергия, употребявано от разпознатите от изданието 34 огромни местоположения за рандеман на Bitcoin в Съединени американски щати. Само те общо употребяват същото количество електрическа енергия, колкото три милиона семейства в страната. NYT напомня, че множеството интервенции за рандеман на Bitcoin до 2021 година се правят в Китай. Нo откакто Пекин не разрешава тази активност, Съединените щати заемат лидерската позиция в класацията.  
В резултат на това годишното ползване на електрическа енергия, обвързвано единствено с добива на Bitcoin, в Съединени американски щати е по-голямо от това на някои страни, в това число Аржентина, Норвегия и Нидерландия.     Както означи Yahoo News, има и други промишлености, като да вземем за пример производството на стомана, които също употребяват огромни количества електрическа енергия, без да се таксуват с налози за спомагателното си ползване. Но от Белия дом отвръщат, че криптодобивът " не генерира локални и национални стопански изгоди, които нормално се свързват с предприятия, употребяващи сходни количества електрическа енергия ".     Критиците считат, че държавното управление е направило това предложение като принуда против самата промишленост, която не поддържа, показва още Reuters, като прибавя, че съгласно анализаторите DAME може да не е най-хубавото решение на казуса и че облагането на излъчванията на парникови газове на промишлеността може да бъде по-добра опция.    

“Това би могло да насърчи фирмите за рандеман на криптовалути освен да сведат до най-малко потреблението на сила, само че и да намерят по-чисти източници. Може да е мъчно обаче да се убеди администрацията на Байдън да тръгне по този път, защото в позицията на Белия дом се споделя, че " въздействието на криптодобива върху околната среда съществува даже когато миньорите употребяват съществуваща чиста сила ", изясняват в умозаключение от осведомителната организация.  
Ако предлагането в миналото се трансформира в закон, държавното управление счита да постанова акциза поетапно. Първоначално ще се вкара 10% налог върху потреблението на електрическа енергия от добиващите предприятия през първата година, 20% през втората и 30 % от третата година нататък.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР