Абдулхамид Хан, най-новият турски сондажен кораб, ще започне първата си

...
Абдулхамид Хан, най-новият турски сондажен кораб, ще започне първата си
Коментари Харесай

Турция пуска нов сондажен кораб

" Абдулхамид Хан ", най-новият турски сондажен транспортен съд, ще стартира първата си изследователска задача на 9 август от южното пристанище на страната Мерсин, написа гръцкият вестник " Катимерини ".

Самият президент Реджеп Тайип Ердоган ще разгласи дестинацията на сондажния транспортен съд на гала преди отплаването. Но, съгласно изданието, не е загадка, че корабът ще сондира за ресурси от петрол и природен газ на север от Кипър.

В Атина и Никозия преглеждат това по-малко като проучвателен план, а по-скоро като част от тактиката на Турция за оборване на континенталния шелф и изключителните стопански зони на Кипър и Гърция .

Според изданието обаче не се чака Турция да увеличи напрежението до равнищата от лятото на 2020 година, защото публични лица от Съединените щати предизвестиха Анкара да успокои напрежението

Президентът Джо Байдън предизвести Ердоган на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни да " поддържа стабилността в Егейско море ". А министърът на защитата Лойд Остин разиска същата проблематика с турския си сътрудник Хулуси Акар предходната седмица.

Припомняме, Европейски Съюз наложи наказания на Турция през 2019 г . за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това Европейски Съюз вкара финансови ограничаващи ограничения против Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 година (субсидии, планувани за интервала на договарянията за присъединение към ЕС), и също по този начин прикани Европейската капиталова банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално във връзка с кредитирането против държавно поръчителство.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР