България не намери сили да одобри започването на преговори на

...
България не намери сили да одобри започването на преговори на
Коментари Харесай

Зоран Заев не отстъпва: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България!

България не откри сили да утвърди започването на договаряния на Северна Македония и Албания с Европейски Съюз след визитата предходната седмица в София и апелите на интернационалната общественост, че е пристигнало време за пробив. Това съобщи през днешния ден министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев на взаимна конференция с албанския си сътрудник Еди Рама след взаимното им присъединяване в панел от първия Скопски стопански конгрес, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Зоран Заев сподели, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка с Република Северна Македония макар единодушието на останалите 26 страни членки не е в духа на добросъседските връзки. Заев още един път прикани процесът на евроинтеграция да не бъде държан пленник на двустранни разногласия.

Преговорите с Европейски Съюз не би трябвало да се трансформират в договаряния с България, сподели Заев и добави, че напредъкът на страната в европейската интеграция би трябвало да зависи преди всичко от вътрешните промени.

Въпреки че ние снижихме упованията, решението на Европейски Съюз да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е въпреки всичко огромно отчаяние, призна Зоран Заев.

За Скопие и Тирана Европа остава единствената опция и национална стратегическа цел, уточни той и добави, че двете страни поставят откровени старания да изпълнят тази цел.

Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на стопанската система, подобряването на стандарта на живот и отбраната на нашето достолепие, сподели албанският министър председател Еди Рама, отбелязвайки, че Европейски Съюз още веднъж не е съумял да вземе вярното решение, съобщи МИА.

По думите на Зоран Заев, представени от МИА, фактът, че 26 страни членки не могат да предотвратят блокадата на една членка, е проблем, породен от самия Европейски Съюз.

Ние не сме сами и в никакъв случай няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи полезности, които са също европейски полезности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина, сподели Заев.

Европейските полезности се споделят освен от страните членки, само че и от страните кандидатки, и същите тези полезности се предизвикват в Западните Балкани - инклузивност, подвижност, приемливост, правдивост и взаимност, уточни министър председателят на Република Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР