8-ият Международен кинофестивал Карантината във Варна започна. До 6 август

...
8-ият Международен кинофестивал Карантината във Варна започна. До 6 август
Коментари Харесай

Започна кинофестивалът "Карантината" 2022 във Варна

8-ият Международен кинофестивал " Карантината " във Варна стартира. До 6 август феновете ще видят 34 късометражни кино лентата от 17 страни. Всички жанрове ще бъдат налице – игрално, писмено, анимационно, пробно кино, ще има и авторска музика, която ще слага началото на всяка една от петте фестивални вечери.

Тази година акцентът е върху виетнамското кино. Организаторите регистрират филмите от азиатската линия като откритието на фестивала.

Специални посетители на осмото издание на " Карантината " ще бъдат създателките на Международния кино фестивал на движещите се облици от Кипър. Те са подготвили забавна стратегия, която включва и галерия с анимационни планове.


Сред съпътстващите фестивала събития е и интердисциплинарната галерия на Мишел Куен от Хон Конг, която ще бъде открита на 7 август в Градската художествена изложба във Варна. Изложбата показва съоръжения, платна и видеа.

За следващ път " Карантината " ще прожектира филми с друга тема – екология и запазване на околната среда, а и на достоверните култури, истории за рискови места, хора, събития, обществено значими тематики и тематики за човешките взаимоотношения. Като свои филми ще показват създатели от Чили, Испания и Италия.

Празникът на късометражното кино се организира на плажа пред рибарското населено място " Карантината " – едно от последните риболовен селища в региона на Варна. Името на местността идва от предишното, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със подозрение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен интервал от 40 дни. Организаторите на кинофестивала – школа " Дедал ", вършат прилика с младите създатели, които след довеждане докрай на образованието си постоянно остават изолирани от професионалните киносреди. Затова фестивалът носи името " Карантината ", а основната му цел е да даде поле за изява на прохождащите гении в киното.


" Решихме да даваме път точно на млади, непопулярни към момента създатели и се опитваме да си сложим нелеката цел да откриваме новите огромни режисьори в актуалното кино, тъй като съвсем всеки един огромен режисьор е тръгнал от късометражните кино форми ", сподели в " Какво се случва " Георги Кръстев, артистичен шеф на кинофестивала.

Вече осем години " Карантината " се реализира напълно на доброволни начела и цели да разпространява доброволчеството като добродетел измежду младите. Организаторите целят само продан на хрумвания, опит и познания. Затова и всички събития в границите на фестивала са с вход свободен.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки: thequarantine.org
По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР